Au aruncat biletul la gunoi si s-au napustit pe Basescu. Ca de obicei, matematica ne omoara. Calculele politice l-au scos din corzi pe Tariceanu, iar pe Basescu l-au aruncat din lac in put.

Chiar daca se mai aud focuri de arma ratacite, beligerantii au dat ordinul de retragere. Pititi prin palate, Basescu si Tariceanu isi ling ranile. Premierul a tras miercuri ultima rafala. Noi putem sa tragem o concluzie. Basescu a pierdut primul meci important in fata lui Tariceanu. Nu l-a cistigat premierul. L-a pierdut presedintele. Chiar daca liderul PNL a iesit, cum a promis, la atac, loviturile care l-au dezechilibrat pe Basescu au venit din alta parte. De fapt, au venit din toate partile, in haita.

De ce n-a mai functionat patentul Udrea in aceasta situatie? Tehnica a fost similara. Tariceanu - care a telefonat la Botos pentru Patriciu, care a chemat-o pe Macovei pentru Patriciu - i-a scris si presedintelui pentru Patriciu. Si iata proba! Dupa ce mintise ca n-a scris in viata lui un astfel de bilet, premierul parea o victima sigura. Chiar daca nu avea anvergura unei lovituri decisive pentru Tariceanu, biletul ar fi trebuit sa-l scoata totusi pe premier cu un picior in afara Palatului Victoria.

Eroarea de calcul s-a produs la Cotroceni. Cu siguranta, Basescu nu s-a asteptat la o reactie atit de violenta a PSD. Si asta desi era clar ca social democratii nu au nici cel mai mic interes sa-l dea jos pe Tariceanu. Sa-l dea jos atunci cind vrea Basescu. Presedintele a crezut, probabil, ca PSD va fi obligat sa intre in joc. E drept, sub bagheta lui Geoana pesedistii aveau cele mai mari sanse sa nu iasa din algoritmul prezidential. Aici apare Iliescu. Tovarasi, „ia sa-l mai punem noi pe acest tiran putin la punct". Sedinta matinala la partid, Iliescu vedeta. A intinerit. Brusc. De pe trepte, anunta, calm, ca, in aceste momente grele, se impune declansarea procedurii de suspendare a presedintelui. Zis si facut. In fata, iese Geoana. In spate, Iliescu sta din nou la butoane. Si tureaza motorul partidului la maximum. Antonie Iorgovan si Serban Nicolae sint pusi sa caute, urgent, motive constitutionale anti-Basescu. Intr-un glas, Vadim si Voiculescu spun prezent la apelul vechiului tovaras de drum. Ceea ce parea o simpla ipoteza de lucru, o simpla manevra de imagine, iata ca prinde contur. Suspendarea presedintelui devine plauzibila. Din ce motiv? Iorgovanii mai cauta, dar vadimii au semnat deja. In alb.

Dar este, oare, in avantajul PSD initierea acestei actiuni de suspendare a presedintelui? Partidul are de cistigat de pe urma certurilor dintre palate si din Alianta chiar daca nu face nimic. Or, punind tunurile pe Basescu, PSD pare ca se pisa contra vintului. Iubit de popor, detestat de parlamentari. Asta vor sa demonstreze social democratii? Greu de crezut. Si atunci? Daca tot vor sa-i dea doar o palma morala „Tiranului", cum l-a numit Iliescu pe urmasul sau la Cotroceni, de ce se solicita si schimbarea Legii referendumului?

Explicatia ne-o da chiar Basescu. Care, dupa ce a vazut ca „batrinul edec" vine, vine, calca totul in picioare, s-a intrebat retoric daca nu cumva pregateste Iliescu „o noua mineriada, acum, la batrinete". Nu o pregateste, dar vrea sigur sa demonstreze ca mai poate. Pentru ca razboiul in care s-a implicat fostul sef al statului este mult mai personal decit ar putea parea la prima vedere. Dosarul pe care il are la Parchet il siciie, „acum, la batrinete". Si cum din politica a promis ca nu va iesi decit cu picioarele inainte, Iliescu vrea sa se stie cine e numarul unu in PSD, si „acum, la batrinete". Marele invingator al luptei dintre Basescu si Tariceanu a iesit Iliescu. Nu PSD.

Iar Tariceanu n-a uitat sa-i multumeasca lui Iliescu, luindu-i apararea in disputa pe care acesta a avut-o cu TVR. Era si normal, dupa ce Iliescu declara sus si tare ca PSD ar putea sa sustina un guvern monocolor PNL condus de Tariceanu. Cu asa un spate, premierul a prins si el putin curaj: a dat drumul la informatii, a declansat anchete anti-Golden Blitz si, mai presus de toate, a avut curaj sa spuna ca Basescu minte. Daca

le-a cerut sau nu Basescu democratilor sa iasa de la guvernare, este mai putin important astazi. Si asta pentru ca tot acest scandal ne-a demonstrat, din nou, ca in politica cistiga de obicei cine minte mai mult.