Omologul de peste Prut al lui Ralu Filip are viata grea cu audiovizualul din tara lui. Corneliu Mihalache, presedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova, vorbeste despre haosul sticlei si al undelor de la Chisinau.

Ce v-a surprins la omologii din Romania?

Directia de monitorizare, care este superdotata. Ne-a mai surprins sedinta de astazi, pentru ca a fost una dezinvolta si libera. Aici se mai glumeste, la noi totul se ia in foarte serios.

Problemele sint mai serioase?

Legea veche era depasita, cea noua este foarte buna, dar deocamdata nu coreleaza cu realitatea. Nu o putem aplica foarte dur, pentru ca, daca am face asta, am ramine practic fara audio-vizual. Aici, cu o amenda de 10.000 de dolari deasupra capului, se glumeste, lumea este destinsa (n.r.- in sedinta de ieri, CNA-ul a discutat contestatia venita de la B1 TV, in legatura cu amenda primita pentru publicitate mascata in noaptea de Revelion, in cadrul programului By Monica Columbeanu). La noi, daca am da o amenda de 2.000 de lei, i-am distruge. De aceea, practic, la noi nu s-a aplicat metoda amenzilor.

Care ar fi motivele de sanctionare?

Una dintre probleme este retransmisia. Se reiau posturile romanesti si rusesti, iar asta nu permite dezvoltarea produsului autohton.

Televiziunile nu au multe productii proprii?

Isi creeaza publicitate si au buletine de stiri dimineata si seara. Cu exceptia televiziunii publice, care este 100% productie proprie autohtona. Posturile private se axeaza mai mult pe retransmisii.

Emisiuni de divertisment, talk-show-uri?

Nu, nu.

Dar nu este specificat in lege procentajul?

Nu este stipulata proportia, ci doar tipul: productie proprie, autohtona si europeana. Este o diferenta. Productie proprie inseamna altceva. E atunci cind cumperi drepturile de autor pentru un produs. Asta intelege legea din Moldova prin Ąproductie proprie".

Putem sa vorbim despre anumite probleme comune pentru audiovizualul romanesc si cel din Moldova?

Este foarte dificil de comparat, mai ales daca luam in vedere banii care sint investiti in Romania si in Moldova. La noi, piata de publicitate ajunge, per total, la noua milioane de euro. La voi e in jur de 200 de milioane.

Publicul ce spune?

Nu am reusit inca sa realizam un studiu. Intentionam sa dezvoltam cinci centre de monitorizare de cablu insa.

Cu radioul aveti aceleasi probleme?

Radioul este mult mai dezvoltat decit televiziunea. Avem multe posturi, si piata se autoreglementeaza de la sine. Acum cinci ani aveam numai retransmisiuni din Romania. Acum avem citeva radiouri 100% productie autohtona proprie.

Au existat pina acum suspiciuni in ceea ce priveste constituirea Consiliului?

Au aparut chiar din momentul desemnarii candidaturilor. Societatea civila propune reprezentantii, dupa care trebuie sa fie aprobati de Parlament. Un grup din opozitie a invocat ca este o alegere trucata si ca cei alesi nu sint persoane de notorietate.

De ce ar fi un criteriu pentru alegerea reprezentantilor?

Pentru ca asta este legislatia. ĄPersoane de notorietate din cadru jurnalistic, artistic, tehnic, juridic, economic". Noi inca nu am ajuns la nivelul problemelor care se discutau azi in sedinta. Noi avem o sumedenie de piedici tehnice, de legalizare. Aici se discuta deja probleme de morala, care sint pe o treapta mai inalta.