Directorul „Gandul" a hotarit sa se desparta de Realitatea TV, pentru ca patronul postului, SOV, a facut ceea ce el, CTP, adora sa faca: sa-l critice pe Basescu.

Invitat permanent la emisiunea „Cap si Pajura" de pe Realitatea TV, Cristian Tudor Popescu a considerat ca nu mai poate continua aceasta interventie televizata cit timp Vintu se implica politic. „E o decizie riguroasa. Vintu s-a implicat in forta, in mod clar si direct, in politica si a exprimat optiuni cit se poate de clare. Nu pot lasa o asemenea atitudine fara reactie", isi motiveaza Cristian Tudor Popescu ruperea intelegerii cu postul de stiri. Reactia jurnalistului survine dupa ce ziarul „Bursa" a publicat in editia din 22 ianuarie un interviu cu Sorin Ovidiu Vintu, in care acesta l-a criticat dur pe Traian Basescu. „Dau curs la ce am spus in primavara anului trecut, cind Vintu a declarat public ca este proprietarul postului. Am spus ca voi monitoriza postul din punct de vedere politic si profesional si voi conditiona de asta colaborarea mea. In acest moment, conditia politica nu mai este indeplinita", mai spune fostul realizator al emisiunii „Cap si Pajura". Redactorul-sef de la „Gandul" considera posibila de acum inainte existenta unui „stres" al jurnalistilor de la Realitatea TV in a scrie despre Traian Basescu. „Poate interveni autocenzura. Depinde de profesionistii postului daca vor reusi sa treaca peste problema", a declarat Popescu. Directorul ziarului „Gandul" declara ca relatia sa cu Realitatea TV va continua in aceleasi conditii: „Daca ma vor invita, voi veni, dar nu in regim contractual". Contactat telefonic, Sorin Ovidiu Vintu s-a limitat sa declare cu referire la Cristian Tudor Popescu: „Mare om, mare caracter".

Declaratii fara efect

Cei din breasla sint uimiti de decizia lui Popescu. „Mie mi se parea ca, dimpotriva, Realitatea era un post pro-basescian. Poate sa fie o decizie personala. Ce se ascunde in spate, nu am caderea sa comentez", spune Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent. Avadani nu crede ca declaratiile anti-Basescu ale lui Vintu vor avea si un efect asupra grupului de media pe care il detine: „Daca ar fi avut sa transmita ceva, ar fi facut-o direct, fara intermediere publica".

„Isi ia masuri de precautie. A anticipat o situatie si nu a vrut sa fie asociat", analizeaza cazul Razvan Martin, coordonator de programe la Agentia de Monitorizare a Presei.

Interviul care rupe

Acum trei zile, patronul Realitatea a acordat un interviu publicatiei „Bursa", in care nu si-a ascuns antipatia fata de Basescu. „Nu-l plac deloc", a declarat Vintu. „A spus ca va fi un presedinte-jucator. Am inteles prin asta ca se va duce cu proiecte la Bruxelles si ca va aduce bani. Pe mine ma intereseaza banii. Cind Basescu va aduce bani in tara, atunci il voi respecta", adauga Vintu.