Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) emite acte normative care baga din ce in ce mai mult in ceata sectorul alimentar. Nu s-au stins inca reactiile generate de ordinul prin care taranii nu mai pot vind
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) emite acte normative care baga din ce in ce mai mult in ceata sectorul alimentar. Nu s-au stins inca reactiile generate de ordinul prin care taranii nu mai pot vinde branza in piete, ca se prefigureaza un nou scandal.
Anul trecut, ANSVSA a emis un ordin, nr. 100, modificat si completat tot in 2006, care, in esenta, introduce obligativitatea platii controlului chiar de catre cei controlati, dar sub umbrela unei definitii foarte atragatoare - "asistenta tehnica de specialitate". Definitia a produs confuzie printre producatori, care credeau ca platesc chiar pentru asistenta tehnica. Ce este mai grav este faptul ca plata controlului trebuie sa se faca in baza unui contract-tip de prestari servicii incheiat intre producatori si directiile sanitare veterinare judetene. In lipsa acestui contract, unitatile nu mai au voie sa functioneze.
Contract cu forta
Ordinul 100/2006 se aplica unitatilor din industria de produse alimentare de origine non-animala, precum morile si brutariile, fabricile de conserve de legume si fructe, fabricile de bere, vin, ape minerale si bauturi nealcoolice, dar si depozitelor, inclusiv frigorifice. Toti astfel de agenti economici sunt obligati sa incheie un contract-tip de prestari servicii (n.r. - potrivit legislatiei, contractul reprezinta vointa partilor), care are un singur scop - sa asigure incasarea banilor. Nicaieri in contract nu se specifica obligatii referitoare la activitatea de asistenta tehnica in sine, pentru care se incheie contractul. Mai mult, raspunderea contractuala se limiteaza numai la neplata in termen a tarifelor; pentru prestator, adica directiile sanitare veterinare, nu este trecuta nici o masura coercitiva pentru neindeplinirea contractului.
Contractele-tip trebuiau incheiate pana la sfarsitul lui 2006, iar pentru ultimul trimestru agentii economici aveau obligatia de a plati cate 40 de euro. In rest, tariful variaza intre 50 si 5000 de euro pe luna. ANSVSA a permis incheierea contractelor pana la sfarsitul lui 2007, astfel ca, de la 1 ianuarie, producatorii fara contract nu mai puteau functiona. Unii agenti economici au platit, dar foarte multi nu au incheiat contractul cu veterinarii. Amenintarea nu a produs efecte, avand in vedere reactiile puternice venite din partea industriei de profil.
Patronii ameninta
cu tribunalul
Ordinul 100/2006 a fost contestat de agentii economici, ANSVSA fiind amenintata cu tribunalul. Producatorii din industria vinului au fost mai hotarati si au solicitat, in justitie, suspendarea ordinului. Mai mult, l-au informat si pe premier despre neregulile promovate prin Ordinul 100/2006, care sunt mai pregnante pentru industria vinului. "Industria vinului are reglementari speciale, la nivel comunitar. De aceea, Ordinul 100/2006 produce confuzie prin introducerea unui nou control, avand in vedere ca sectorul are o structura speciala de control, care tine de Ministerul Agriculturii. In acest fel, industria vinului are doua organisme de control si nu stim care primeaza. De aceea, am solicitat Comisiei Europene o precizare", a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului. Legat tot de Ordinul 100/2006, patronatul a sesizat organismele de la Bruxelles si cu privire la posibila concurenta neloiala pe piata comunitara, generata de introducerea tarifelor de control.
ANSVSA ameninta
"pe sest"
Toti reprezentantii industriei de produse alimentare de origine non-animala au declarat ca, in urma negocierilor, s-a convenit ca ANSVSA sa modifice, din nou, Ordinul 100.
Modificarea inca nu s-a produs, iar ANSVSA a inceput sa trimita notificari agentilor economici prin care ii ameninta cu inchiderea pentru ca nu au incheiat contractul contestat.
La sfarsitul anului, in Romania existau aproximativ 13.000 de unitati din industria non-animala, din care peste 8000 erau mori si brutarii.
ANSVSA nu a furnizat date cu privire la numarul unitatilor care au fost inchise de la 1 ianuarie. Probabil pentru ca nu a aplicat propriile acte normative, proaste de altfel.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.