Calin Popescu Tariceanu a semnat ieri decizia pentru constituirea Comisiei de negociere cu operatorii economici din domeniul energiei, care este mandatata sa negocieze cu societatile din sectorul energetic, in vederea constituirii unui fond social la
Calin Popescu Tariceanu a semnat ieri decizia pentru constituirea Comisiei de negociere cu operatorii economici din domeniul energiei, care este mandatata sa negocieze cu societatile din sectorul energetic, in vederea constituirii unui fond social la dispozitia Executivului destinat sprijinirii consumatorilor casnici, afectati de cresterea preturilor la produsele energetice, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Din comisie fac parte Varujan Vosganian, ministrul Economiei, Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, Gheorghe Barbu, ministrul Muncii si Teodor Atanasiu, presedintele AVAS. Reamintim, ideea constituirii unui fond de ajutorare sociala a aparut anul trecut, in momentul in care s-a majorat pretul gazelor naturale pentru ca producatorul intern, Petrom, a cerut tarife mai mari. Premierul Tariceanu s-a intalnit atunci cu Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom, si Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele companiei austriece OMV (patronul Petrom). Cei trei au convenit, de principiu, gasirea unei formule prin care preturile la gaze pentru consumatorii casnici sa nu mai creasca pana la sfarsitul anului 2008, una dintre variantele evocate fiind constituirea acestui fond de ajutorare sociala. Cum in domeniul gazelor sunt numai cativa mari jucatori pe piata interna (precum Petrom, Romgaz, Transgaz, Distrigaz Sud, E.On Gaz Romania), banii care ar fi putut ajunge la dispozitia Guvernului (conform comunicatului) ar fi fost suficient de putini, mai ales ca aceste companii sunt private (cu exceptia Transgaz si Romgaz). De aceea, se pare, s-a hotarat infiintarea unei comisii care sa negocieze cu operatorii din domeniul energetic, care nu numai ca sunt mai multi si cu putere economica, dar majoritatea sunt de stat! (cum ar fi Hidroelectrica, Nuclearelectrica, complexele energetice Turceni, Rovinari, Craiova, Termoelectrica, Transelectrica, Electrica si cele 8 filiale etc). (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.