Senatorii din Comisia juridica a Senatului s-au apucat sa repare varianta macelarita la Camera Deputatilor a legii Agentiei Nationale de Integritate.

Senatorii jurisi au votat ieri cu o surprinzatoare unanimitate revenirea la varianta initiala a Guvernului. S-a stabilit ca ANI nu va verifica doar declaratiile de avere ale demnitarilor asa cum hotarisera deputatii, ci inclusiv averile propriu-zise ale acestora. Cercetarile inspectorilor pot verifica declaratiile de interese insa, spre deosebire de textul Guvernului, acestora nu le este ingaduita verificarea incompatibilitatilor. Rezultatele verificarilor vor trebui trimise organelor de cercetare penala sau fiscala. O modificare doar de forma, nu si de fond, acceptata de reprezentantul Guvernului, a fost inlocuirea sintagmei de „control al averilor" cu cea de „verificare a averilor".

Liber pentru inspectorii de integritate

O prevedere votata de senatori, ceruta de initiator, dar refuzata in Camera Deputatilor, este ca averea dobindita de demnitar in perioada mandatului sa poata fi verificata de inspectorii de integritate inclusiv pe o perioada de cinci ani de la terminarea mandatului. Deputatii hotarisera ca ANI poate verifica averea demnitarilor doar in perioada in care acestia isi exercita mandatul. Senatorii au introdus si o completare care cere ca sesizarea facuta catre ANI sa fie semnata si datata, dar sa contina si dovezile, si indiciile pe baza carora se intemeiaza. In caz contrar, sesizarea este automat clasata. In plus, inspectorii de integritate au obligatia sa verifice identitatea persoanei care a facut sesizarea. „Intre timp au mai fost discutii, si reprezentantii celorlalte partide au achiesat la aceasta idee (de apropiere de forma Guvernului - n.r.). Deci nu mai e nici o problema", ne-a explicat senatorul UDMR Eckstein Kovacs, presedintele Comisiei juridice. Cu citeva saptamini in urma, Traian Basescu anuntase ca intentioneaza sa cheme partidele la consultari pentru a grabi adoptarea legii. Ministrul Monica Macovei nu s-a prezentat nici ieri la sedinta comisiei senatoriale.