Patronul Altex si-a mutat actiunile din Romania intr-o societate din Olanda, care este tot a lui.

Dan Ostahie a vindut actiunile pe care le detinea la Altex companiei Bomenveld BV din Olanda, societate care apartine 100% tot lui. Astfel, in momentul de fata Altex este detinuta in proportie de 99% de societatea olandeza si 1% de persoana fizica Dan Ostahie. Totodata, concernul Bomenveld include in prezent si CREDEX Finantari SA, institutie de creditare aflata in asociere cu Raiffeisen, 8TIM SA, societate de transport intern si international de marfuri, si Real Estate SRL. Fiind vorba de o preluare, transferul de actiuni nu a presupus si un transfer de bani. „Nu este vorba de o vinzare. Este vorba de o preluare", ne-a declarat Dan Ostahie, CEO Altex, care sustine ca a infiintat Bomenveld in urma cu doi-trei ani.

Facilitati la extindere

Ostahie nu a vrut sa comenteze asupra motivului pentru care a schimbat actionariatul Altex. Insa, conform unui comunicat de presa, „Altex a optat pentru o structura corporatista deoarece s-a dezvoltat foarte mult in ultimul timp atit din punctul de vedere al acoperirii teritoriale, cit si din punctul de vedere al numarului de firme incluse in grup". Totodata, conform aceluiasi comunicat, „preluarea actiunilor de catre o societate straina faciliteaza extinderea activitatii companiei si in alte tari". De altfel, Ostahie a anuntat inca de acum aproximativ doi ani ca doreste sa se extinda pe pietele vecine, mai precis in Bulgaria, Modova si Serbia. In aceste conditii, noua structura corporatista pentru care a optat Altex permite companiei sa investeasca „mai ieftin", scapind de impozitul pe dividende. Dar aceasta numai daca face investitii. „Faptul ca sintem un holding ajuta la impozitul aferent actului investitiei fie in alta tara, fie in alta companie. In schimb, impozitul pe profit, de 16%, il platim statului roman", ne-a declarat Ostahie.

Afacerile lui Ostahie

Altex a inregistrat in primul semestru al anului trecut o cifra de afaceri de aproximativ 100 de milioane de euro si este lider pe piata produselor electrice si electrocasnice. Reteaua retailerului cuprinde in jur de 120 de magazine Altex si Altex Megastore si 14 magazine Media Galaxy. Dan Ostahie mai este implicat si in afaceri auto, detinind un dealer de automobile Dacia, Renault si Nissan la Piatra Neamt si doua centre comerciale in Moldova: Cometex Suceava si Nada Florilor din Falticeni.