Copiii lasati acasa de catre parintii plecati la munca in strainatate se confrunta cu probleme cum ar fi abandonul scolar, traficul de copii si, uneori, chiar si sinuciderile.

Majoritatea copiilor care au parintii plecati la munca in strainatate sint ingrijiti de rude, iar aproape 3.000 de copii beneficiaza de o masura de protectie, sustine Bogdan Panait, seful Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC).

„ANPDC doreste sa ii protejeze pe copiii care sint lasati in tara", a spus Panait. Potrivit datelor furnizate de ANPDC, numarul copiilor lasati in tara este de aproape 40.000.

In peste 14.300 de familii, ambii parinti sint plecati la munca, in aproximativ 13.400 de cazuri, doar unul dintre parinti, iar din peste 2.700 de familii, parintele unic intretinator. Aproape 36.700 dintre copiii care au ramas in tara sint ingrijiti de rudele pina la gradul IV, in jur de 280 de copii beneficiaza de asistenta maternala, iar 290 de copii sint protejati in centrele de plasament. „Abandonul scolar, traficul si, in unele cazuri, sinuciderile reprezinta problemele cu care se confrunta acesti copii", a spus Panait.

Romania are 1.000 de copii ai strazii

O alta problema cu care se confrunta Romania o reprezinta copiii strazii. In Bucuresti, numarul acestora este de 500. „Vom construi noi centre pentru copiii strazii. Actualele centre nu sint atractive pentru acestia, si de aceea ei se intorc mereu pe strada.

Vom introduce in aceste noi centre si programe care ii vor face pe copiii strazii sa se simta bine si sa nu-si mai doreasca sa se intoarca pe strada", a adaugat Panait. In Romania sint, in total, aproximativ 1.000 de copii ai strazii care migreaza dintr-un oras in altul.