O fabrica de textile din Covasna a dat 250.000 de euro pe cinci roboti care pot sa faca munca a 8-10 oameni.

Conducerea fabricii Textila Oltul din Sfintu Gheorghe a recurs la o metoda originala de suplinire a lipsei de forta de munca din judetul Covasna. Dupa ce au cautat in zadar angajati in tot judetul si au trimis cereri la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca, reprezentantii companiei au ajuns sa achizitioneze cinci roboti, in valoare de un sfert de milion de euro.

„Daca nu achizitionam acesti roboti, riscam sa pierdem contractele la export, productia pentru primele noua luni din 2007 fiind deja contractata. Mai mult, am cheltuit si 1,5 milioane de euro ca sa cumparam bumbac. Din cauza lipsei de personal a trebuit sa mutam, in decembrie anul trecut, o sectie in alt judet, unde am deschis un atelier de confectii, in care lucreaza in prezent 90 de angajati", a spus directorul fabricii, Vlastimir Isakovici.

Munca inzecita

Potrivit oficialului companiei, fiecare robot acopera munca a opt-zece oameni. „Este o mare problema cu forta de munca", spune Isakovici, „cu toate ca la AJOFM sint trecute cel putin 1.000 de femei care nu au loc de munca, n-a vrut nimeni sa se inscrie".

Alternativa chinezeasca a fost luata si ea in calcul, insa conducerea companiei a renuntat la aceasta idee. „La un moment dat, ne-am gindit sa aducem oameni din China, dar am renuntat si am cumparat roboti de cusut, care inlocuiesc munca a zece femei", a adaugat Isakovici. Pretul unui robot este de 50.000 de euro, iar fabrica de la Sfintu Gheorghe si-a anuntat intentia de a cumpara in acest an inca zece.

„In prezent avem 870 de angajati, dar mai avem nevoie de cel putin 100, pe care insa nu avem cum sa-i gasim in judetul Covasna. De citeva luni, fabrica se confrunta cu lipsa fortei de munca. Desi am trimis in repetate rinduri scrisori catre AJOFM Covasna pentru angajarea a cel putin o suta de persoane, nu am avut nici un rezultat", a sustinut directorul companiei.

Fabrica Textila Oltul a trecut in anul 1999 in portofoliul firmei belgiene Drapantex. Intreaga productie realizata in Romania este exportata.

Fabricile de confectii si textile din judetul Covasna sufera de criza de angajati si cauta solutii pentru a atrage forta de munca. In acest context, AJOFM Covasna a initiat, incepind cu luna noiembrie a anului trecut, o serie de burse de locuri de munca ce s-au desfasurat in mediul rural.

Alte solutii

Intre timp, alte companii din industrie au recurs la solutii diferite, in functie de buget. Una dintre rezolvari pentru acoperirea deficitului de personal este sa aduca angajati de la 20-40 de kilometri, pe cheltuiala companiilor.

Protest inedit la Bacau In urma cu o saptamina, 180 din cele 200 de angajate ale unei firme de confectii din Bacau au intrat in greva, refuzind sa mai lucreze pe motiv ca ar fi fost agresate. La rindul sau, directorul fabricii spune ca femeile l-au atacat cu furculite si l-au amenintat cu moartea. El spune ca le va da in judecata, dar nu a depus inca plingere. Desi partile se acuza reciproc, Inspectoratul Teritorial de Munca Bacau si Politia nu au gasit dovezi ca directorul ar fi fost atacat, dar nici acuzatiile angajatelor nu s-au confirmat. Potrivit inspectorilor, disputa este de fapt intre chinezoaice si comisionul pe care-l percepe firma prin care au venit in Romania, ce ajunge la 25% din salariu.