Banii din sistemul sanitar ajunsi pe mina „clientelei politice" invocate de presedintele Basescu puteau fi folositi pentru plata datoriilor pe care le au spitalele.

Nu mai putin de 180 de milioane de lei, adica aproape 53 de milioane de euro, a pierdut Ministerul Sanatatii anul trecut, cind, din cauza ca aceste fonduri nu au fost folosite, ele au fost transferate automat catre Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului. De acolo, banii s-au dus prin hotariri de guvern date in ultimele sedinte din 2006 catre autoritatile publice locale din diverse comune si orase.

„Exact. Cele 180 de milioane de lei au ramas de la licitatiile care nu au putut fi finalizate pina la sfirsitul anului 2006. Licitatiile au fost suspendate din cauza unor vicii de procedura sau pe baza unor contestatii. Daca noi nu i-am folosit, atunci sa-i foloseasca altii. Guvernul a decis unde s-au dus banii pina la urma", a comentat Eugen Nicolaescu aceasta situatie. Cu toate ca cele 53 de milioane de euro au intrat in contul ministerului prin rectificari bugetare si nu au putut fi folositi in 2006, ei puteau fi transferati de la un capitol de cheltuieli la altul, cu acordul Ministerului Finantelor, daca acesta ar fi fost sesizat pina pe 10 decembrie 2006. Numai ca acest lucru nu s-a intimplat.

Printr-o coincidenta, „licitatiile pentru ambulante si aparate de anestezie si terapie intensiva s-au blocat tocmai in jurul datei de 10 decembrie, cind nu mai puteam obtine acordul Ministerului Finantelor pentru acest transfer", a mai spus Nicolaescu (foto). Dupa cum ne-au declarat mai multi specialisti din cadrul sistemului sanitar, care au dorit sa-si pastreze anonimatul, daca ministrul Nicolaescu ar fi instiintat la timp Ministerul Finantelor, cele 53 de milioane de euro ar fi putut fi utilizati pentru plata tuturor datoriilor inregistrate de spitalele publice si care nu puteau fi decontate de Casele de Asigurari de Sanatate.

Basescu si clientela Guvernului

Recent, in cadrul unui interviu acordat postului national de televiziune, presedintele Traian Basescu a acuzat Ministerul Sanatatii ca nu a cheltuit decit 30% din fondurile pentru investitii in sistemul de sanatate si ca banii au ajuns la dispozitia Guvernului, de unde au fost distribuiti clientelei politice.

„E mai greu de spus cit reprezinta din bugetul pentru investitii suma ce a ajuns la Fondul de rezerva. In schimb, ea reprezinta 5% din tot bugetul ministerului", a adaugat ministrul Nicolaescu.