Ringier Romania si-a unit oficial fortele cu trustul turc Dogan, achizitionind un sfert din actiunile postului Kanal D, care va emite din februarie.

Divizia din Romania a trustului elvetian Ringier, care editeaza „Libertatea" si „Evenimentul zilei", a anuntat ieri ca va achizitiona 25% din Kanal D, televiziunea infiintata de compania Dogan. In schimb, trustul turc nu detine actiuni la nici una dintre operatiunile media ale Ringier, a declarat pentru NewsIn Alexander Theobald, CEO Ringier Romania. Theobald impreuna cu directorul diviziei Reviste al trustului, Claudiu Serban, vor face parte din consiliul de conducere al Kanal D. Parteneriatul dintre Ringier si Dogan accelereaza concurenta pe piata media din Romania, dominata de cele trei trusturi care se mindresc atit cu cotidiene centrale, cit si cu televiziuni nationale: Intact, MediaPro si Realitatea Media.

Trusturi puternice

Dupa preluarea MediaPro a cotidianului „Gandul" si tranzactia dintre Realitatea Media si grupul Catavencu, reprezentantii Ringier s-au declarat interesati de „tot ce inseamna media electronica". Trustul elvetian editeaza peste 100 de publicatii in 12 tari, produce peste 20 de programe tv, are peste 50 de platforme on-line, precum si 11 tipografii. Cifra de afaceri anuala a companiei Ringier este de aproximativ 800 de milioane de euro, potrivit oficialilor trustului. De cealalta parte, Dogan Media International este cel mai mare holding media din Turcia, detine posturile Kanal D si CNN Turk si controleaza circa 65% din presa scrisa, inclusiv ziarele de mare tiraj „Hurriyet", „Milliyet" si „Fanatik".

Stiri la pachet Desi va miza pe divertisment, dupa cum ne declara recent Irina Radu, director de productie la Kanal D, postul s-a asigurat si in privinta jurnalelor de stiri. Au semnat un parteneriat cu Realitatea Media, potrivit caruia acestia le vor difuza continut si imagine prin intermediul agentiei NewsIn. „E vorba despre un grup de stiri video furnizate in timp real precum si de un pachet de texte", ne-a declarat Cosmin Popa, directorul Agentiei de Dezvoltare la NewsIn. La pupitrul stirilor se vor afla Dana Razboiu si Cosmin Cernat.