Dupa ce doctorii au inceput sa paraseasca spitalele pentru a profesa in strainatate, dascalii fac si ei acelasi lucru, fiind cautati de comunitatile de romani "de afara" pentru a le invata copiii in limba romana. Intr-un interviu acordat ZIUA, Mar
Dupa ce doctorii au inceput sa paraseasca spitalele pentru a profesa in strainatate, dascalii fac si ei acelasi lucru, fiind cautati de comunitatile de romani "de afara" pentru a le invata copiii in limba romana. Intr-un interviu acordat ZIUA, Marius Nistor (foto), presedintele executiv al Federatiei din Invatamant "Spiru Haret", atrage atentia asupra acestui pericol.
Sunteti multumit de cresterile salariale aprobate pentru acest an?
Trebuie sa fac o precizare: am avut o intalnire cu ministrul Educatiei pentru a discuta despre cresterile salariale de care ar trebui sa dispuna personalul din Invatamant in cursul anului 2007. Aceasta discutie era absolut necesara, avand in vedere faptul ca Guvernul era de acord sa acorde o crestere de aproximativ 23% in doua transe, numai ca Parlamentul, prin Legea 490, a modificat, pentru luna decembrie 2006, Valoarea procentului de multiplicare 1, ceea ce a condus la o crestere salariala de 5% suplimentara, insa numai pentru luna decembrie (2006 - n. red.). Astfel, colegii nostri erau pusi intr-o situatie delicata: in luna decembrie primeau circa 700.000 de lei (vechi) in plus la salariu, iar in luna ianuarie pierdeau acesti bani. Din cauza acestei situatii, Guvernul a fost obligat sa regandeasca esalonarea acelei cresteri salariale prevazute in 2007, in sensul ca se acorda o prima transa de crestere salariala de 5% de la 1 ianuarie - cu alte cuvinte, se continua acordarea celor 5% din decembrie 2006, o a doua transa de 2% de la 1 aprilie si ultima, de 15%, de la 1 octombrie.
Am cerut guvernantilor clarificarea situatiei personalului nedidactic din invatamant, astfel ca s-a stabilit ca dansii vor primi cate 5% de la 1 ianuarie, apoi 2%, de la 1 aprilie, si 11% de la 1 octombrie. Totodata, am solicitat ministrului Educatiei sa declanseze demersuri pe langa ministrul Muncii, pentru a obtine doua sporuri pentru ei: un spor de stabilitate de 15% si un spor de complexitate - de 5%.
Ministrul Educatiei a fost de acord?
Da, insa trebuie sa finalizam discutiile si cu Ministerul Muncii, pentru ca personalul nedidactic din Invatamant figureaza la functii comune in sistemul bugetar; cu alte cuvinte, trebuie promovata o ordonanta speciala pentru personalul nedidactic.
In cadrul intalnirii, una dintre federatii a propus, la un moment dat, si un spor de atractivitate a sistemului - propunere cu care am fost de acord, pentru ca acest tip de spor exista si in Armata.
La ce procent v-ati gandit?
Procentul poate fi discutat, nu l-am stabilit inca. Noi consideram ca atat premierul, cat si presedintele Traian Basescu ar trebui sa renunte la povestea cu biletelele si sa fie cu mult mai interesati de soarta invatamantului romanesc. Vrem o tara care sa recupereze decalajul care exista intre noi si tarile membre ale Uniunii Europene - automat trebuie investit foarte mult in Educatie si in Sanatate. Avem nevoie de o strategie coerenta, pentru ca, odata cu 1 ianuarie 2007, colegii nostri din sistemul educational vor parasi invatamantul romanesc pentru a se duce sa lucreze exact in aceeasi meserie, in strainatate, la comunitatile de romani unde sunt cautati astazi in Romania si unde vor fi platiti corespunzator.
Aveti semnale in acest sens din partea colegilor din teritoriu?
Da, avem semnale ingrijoratoare in acest sens. Va dau un exemplu: pana la 1 ianuarie, la nivelul Inspectoratului municipiului Bucuresti in fiecare luna se inregistrau intre 20 si 40 de demisii in fiecare luna, desi plecau la cules de capsuni sau la alte munci care nu aveau nici o legatura cu profesia lor de baza. Ei bine, acum vor putea profesa meseria lor, pentru care s-au pregatit.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.