Iranul ar putea testa prima sa bomba nucleara de mica putere in urmatoarele 12 luni, beneficiind de sprijinul cercetatorilor nord-coreeni, precizeaza oficiali europeni din domeniul apararii, citati de cotidianul ,,Telegraph’’.

Pe baza unei intelegeri intre Teheran si Phenian, Coreea de Nord a furnizat Iranului datele stiintifice obtinute in urma testului nuclear efectuat in octombrie 2006, precum si informatiile privind implicatiile politice. Serviciile occidentale de informatii au raportat o crestere a contactelor dintre oamenii de stiinta din cele doua state de pe „axa raului", iar despre locatia viitorului test nu exista decit informatia ca va fi intr-o zona montana, greu observabila din satelit.

Incurajati de reactiile timide ale Occidentului fata de testul nord-coreean, Iranul este pregatit sa testeze in subteran o bomba de aproximativ 0,5 kilotone, asemanatoare celei detonate in Coreea de Nord, relateaza aceleasi surse. Informatiile sint privite cu ingrijorare de catre oficialii europeni, chiar daca Teheranul isi prezinta programul nuclear ca fiind strict civil. Recenta expulzare a 38 de inspectori ONU din Iran arata ca Teheranul pare tot mai dispus la o infruntare decisiva cu Occidentul. (R.C.)