Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER) considera ca pietele de tranzactionare a energiei electrice administrate de OPCOM au o serie de deficiente, printre care absenta garantiilor financiare si transparenta in functionarea si
Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER) considera ca pietele de tranzactionare a energiei electrice administrate de OPCOM au o serie de deficiente, printre care absenta garantiilor financiare si transparenta in functionarea sistemului, cu efecte negative asupra pietei. "Spre deosebire de bursele de energie electrica din Europa, functionarea pietelor centralizate operate de OPCOM, cum ar fi Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU), prezinta cateva deficiente, nerezolvate pana in prezent de autoritatile romane: neasumarea rolului de contraparte in tranzactiile operate, lipsa garantiilor financiare sau lipsa informatiilor publice privind functionarea tehnica a sistemului care pot influenta piata", se arata intr-un comunicat al AFEER. Imbunatatirea functionarii platformelor pietei de electricitate poate fi realizata "numai printr-o vointa clara a statului de a rezolva deficientele aratate si de a introduce instrumente moderne de tranzactionare", se spune in comunicat. Totodata, AFEER considera "obligatorie" redefinirea OPCOM in calitate de contraparte in tranzactiile cu energie electrica, o alta solutie fiind infiintarea unei case de decontare centrala (casa de clearing).
Reamintim, reprezentantii Bursei Romane de Marfuri (BRM) au criticat, recent, modalitatea de tranzactionare pe piata contractelor bilaterale administrata de OPCOM, aratand ca aceasta opereaza in baza unei reglementari de stat, iar producatorii ar trebui sa vanda energia la bursele de marfuri. OPCOM si-a manifestat intentia sa devina, pana la sfarsitul anului, bursa regionala de electricitate, prin atragerea in actionariat a firmelor nationale de transport de electricitate din tarile vecine.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.