"O viata cu Karol", este titlul cartii semnate de cel care a fost secretarul personal al fostului Suveran Pontif, cardinalul Stanislaw Dziwisz, aparuta la Editura Rizzoli, si care, din aceste zile poate fi gasita in librariile din Italia. Volumul rep
"O viata cu Karol", este titlul cartii semnate de cel care a fost secretarul personal al fostului Suveran Pontif, cardinalul Stanislaw Dziwisz, aparuta la Editura Rizzoli, si care, din aceste zile poate fi gasita in librariile din Italia. Volumul reprezinta o marturie inedita a omului care, timp de 40 de ani, s-a aflat in preajma Papei Ioan Paul al II lea, in urma conversatiei purtate de cardinalul Dziwisz, in prezent arhiepiscop de Cracovia, cu jurnalistul italian Gian Franco Svidercoschi.
"Trebuie sa vii la mine. Aici vei putea continua studiile si ma vei ajuta". Cu aceste cuvinte, la 18 octombrie 1966, arhiepiscopul de Cracovia, Karol Wojtyla, a cerut unui tanar sacerdot polonez sa accepte sa devina secretarul sau personal, misiune pe care Dziwisz avea sa o indeplineasca si dupa ce Wojtyla a fost ales Papa, in 1978. Din acel moment, Stanislaw Dziwisz a fost partas la cele mai importante clipe ale vietii lui Ioan Paul al II lea. In paginile volumului se regasesc momente-cheie din timpul vietii lui Karol Wojtyla, atat din perioada in care era episcop in Polonia, cat si din cea a pontificatului, de la sprijinul acordat miscarii Solidaritatea, pana la ziua in care a fost victima atentatului comis de turcul Ali Agca, in 1981. Probabil, cel mai impresionant capitol este cel in care autorul descrie ultimele ore ale Suveranului Pontif, din aprilie 2005, Dziwisz fiind cel care l-a vegheat pe Wojtyla pana in ultimul ceas. Cei 40 de ani petrecuti in preajma lui Karol, l-au facut pe Dziwisz sa se intrebe, in momentul mortii Suveranului Pontif: "De aici, va merge singur. De acum, dincolo, cine il va mai acompania?"
Din memoriile cardinalului Dziwisz nu lipsesc dezvaluirile pe marginea desfasurarii Conciliului Vatican II si a Conclavului din 1978, despre calatoria Papei in iunie 1983, in Polonia, care a stat mereu sub semnul anularii din cauza refuzului autoritatilor poloneze de a-i permite sa se intalneasca cu Lech Walesa. Cartea este si o cronica a vietii de zi cu zi a Papei, a calatoriilor sale apostolice, a orelor petrecute in rugaciune, dar si a bolii acceptate ca pe o realitate. Cititorii pot descoperi si fragmente de viata poate necunoscute, despre omul Wojtyla, precum escapadele din Abruzzo, de pe partia de schi. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.