Tuica fiarta, bauta din termos, o gluma cu pescarul de la copca vecina, o rosioara scoasa din apa limpede si acoperita de gheata... Frig, dandinete, libelule, sfredel si degeraturi.
Pescuitul este o activitate dependenta in proportie de 100% de mediu. Temperatura, luminozitatea, curentul, adincimea, pH-ul, duritatea, presiunea, ionizarea sint parametri ai mediului acvatic care isi pun amprenta asupra biologiei pestilor. Toate vietuitoarele acvatice se lupta pentru a face fata modificarilor permanente - fizice si chimice - care apar in mediul lor, iar modul in care reusesc acest lucru este o masura a succesului fiecarei specii in parte.
Un anotimp confuz duce inevitabil la o confuzie comportamentala din partea pestilor. Lipsa apetentei in perioada prereproductiva nu este nici ea fireasca la multe specii care fac obiectul pescuitului sportiv. Experienta pescarilor demonstreaza ca in aceste saptamini de primavara grabita nivelul de apetenta este foarte scazut, indiferent ca este vorba despre pesti pasnici sau despre pesti rapitori. Trecerea la o primavara calda si la o vara fierbinte va determina explozia inverzirii apelor, a eutrofizarii si implicit a mortalitatii piscicole.
Superoferta de sezon
Iata ca lipsa ghetii de ape nu poate fi un motiv de bucurie pentru cei care spera ca sezonul de pescuit incepe mai devreme. Fluctuatiile ample de presiune si temperatura nu au darul de a potenta rezultatele pescuitului. Afectati de starea precara a apelor, haituiti de braconaj si de un pescuit comercial salbatic, pestii nostri vor fi din ce in ce mai greu de gasit. Si cred ca cel mai bine defineste aceasta stare un anunt de pe eBay: „Superoferta cu ocazia incalzirii globale! Echipament de vinzare pentru pescuit la copca. La noi, aici in Ohio, nu mai vine iarna de mult".