Retailerii anunta reduceri de pret de pina la 20% la produsele importate din afara UE. In schimb, mobila produsa la intern se va scumpi cu pina la 10%.

Cei doi mari retaileri de pe piata mobilei, Mobexpert si Elvila, anunta in aceasta perioada reduceri de preturi de pina la 40%. Este vorba in primul rind despre vinzari de soldare prin care companiile intentioneaza sa scape de stocurile existente pentru a-si reinnoi colectiile. In acelasi timp insa, se vor ieftini si produsele importate din statele din afara UE, pe seama reducerii taxelor vamale. Spre exemplu, Mobexpert a anuntat ca incepind de ieri peste 4.000 de articole de mobilier si decoratiuni s-au ieftinit cu pina la 20%. Produsele care fac obiectul acestor reduceri provin din Orientul Indepartat, din tari precum India sau Thailanda, si vor fi marcate in magazin printr-o eticheta albastra. In acelasi timp, de la inceputul lunii, in cele 32 de magazine si hipermagazine Mobexpert din tara se deruleaza si o campanie de reduceri promotionale, de pina la 40%. Produsele vizate sint cele din colectia 2006. Nu in ultimul rind, acestei campanii i se asociaza promotiile de inceput de an, preturile scazind astfel cu 10-15% la dormitoare si biblioteci, canapele si mobilier de bucatarie.

Discounturi masive

Incepind cu ianuarie si pina la finele lui martie, reduceri de cel putin 10% vor fi si in magazinele Elvila. Retailerul a lansat campania „Fii boier pe bani putini", acordind discounturi la canapele si fotolii din piele Relaxa, saltele Relaxa de orice tip si dimensiune, comode, masute, etajere, console, dulapuri si garderobe, dar si la mobilier de birou pe finisaj albastru. „Perioada ianuarie-februarie este o perioada a reducerilor de preturi indiferent de tipul de produs oferit pe piata.

Elvila lanseaza in fiecare an in acest prim trimestru o campanie de reduceri de preturi", ne-au declarat oficialii companiei. In ceea ce priveste impactul reducerii taxelor vamale din statele non-membre, reprezentantii retailerului sustin ca acest lucru „va duce la o crestere a volumului de produse importate si va determina pe termen mediu si o accentuare a concurentei pe piata". „Preturile se vor relaxa cu o parte din valoarea taxei reduse", mai spun acestia.

Potrivit datelor Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), in primul semestru al anului trecut in jur de 40% din piata autohtona au fost asigurate cu mobila din import. Mai precis, in acea perioada vinzarile au totalizat aproximativ 283,5 milioane de euro, din care importurile au fost de 116 milioane de euro. Totodata, conform Institutului National de Statistica, importurile din tarile membre UE le-au depasit pe cele din statele non-UE. Spre exemplu, in perioada ianuarie-noiembrie 2006 am importat scaune in valoare de aproximativ 33 de milioane de euro, din care 20,9 milioane de euro au ajuns in Uniunea Europeana.

Se scumpeste mobila autohtona

Romanii nu vor avea parte doar de reduceri. Din cauza cresterii costurilor la materia prima si a salariilor, producatorii din Romania sustin ca vor scumpi mobila cu 10-15%. „Mobila se va scumpi pentru ca vor creste preturile la materia prima si salariile", ne-a declarat Andrei Menhardt, presedintele APMR. „Preturile vor creste cu 10-15% in primul rind din cauza salariilor", ne-a declarat Liviu Cretu, administratorul Mobilemn din Galati, o companie care produce mobilier. „In mod sigur vom scumpi mobilierul. Este vorba atit de pretul palului, dar si din cauza faptului ca ne cresc costurile cu forta de munca. Prin aceasta inteleg salarii si programe de training pentru angajati. Cred ca ar trebui sa scumpim cu aproximativ 10%", ne-a declarat si Cristian Virtaci, administratorul Cildro Mobila.