Seful Corpului de Control al Guvernului il acuza pe Valeriu Stoica, liderul platformist, ca a incercat sa se implice in controalele la care a fost supus clientul sau ALRO. Stoica spune ca totul a fost legal.

Ministrul delegat pentru Control, Cristian David, a declarat ieri ca acum un an, cind institutia sa demarase un control la societatea ALRO Slatina, a fost invitat de Valeriu Stoica la o discutie in care i s-au cerut detalii despre control. „Am primit un telefon de la Valeriu Stoica, prin care acesta ma invita la o discutie, fara a-mi preciza motivul pentru care vrea sa ne intilnim. Eu am dat curs acestei invitatii crezind ca este vorba despre o dicutie politica, dat fiind faptul ca era momentul dezbaterii publice privind identitatea liberala in Romania si, la vremea respectiva, Stoica era unul dintre sustinatorii unui eventual curent popular. In locul discutiei politice, am fost surprins sa constat ca singurul interes pentru aceasta intilnire al lui Valeriu Stoica era legat de verificarile pe care Autoritatea pentru Control le facea cu privire la ALRO, grupul Marco (proprietarul ALRO - n.red. ) fiind clientul sau", a declarat, pentru MEDIAFAX, David.

Nu era cazul

In momentul in care David se intilnea cu Stoica, institutia lui David verifica daca noii patroni ai producatorului de aluminiu ALRO Slatina si-au indeplinit obligatiile asumate prin contractul de privatizare. David spune ca, atunci, i-a spus avocatului ca discutia nu are obiect, din moment ce raportul cu concluziile controlului fusese deja trimis la DNA si la AVAS. Respectivele concluzii nu au fost de natura a aduce prejudicii rusilor de la ALRO, din moment ce, in octombrie 2006, AVAS a scos din monitorizarea postprivatizare societatea, ca urmare a indeplinirii tuturor obligatiilor asumate prin contractul de privatizare.

ALRO mai face obiectul unui demers juridic: saptamina trecuta, DNA a anuntat ca a declansat, la sfirsitul lui decembrie, urmarirea penala in cazul legalitatii contractului de privatizare a combinatului. Dar pina acum, nimeni de la DNA nu s-a dus la AVAS ca sa ceara documentele privatizarii producatorului de aluminiu, potrivit unor surse din AVAS.

Efectul biletelelor

Acest nou conflict isi are originea in „razboiul biletelelor" aruncate intre palatele Cotroceni si Victoria, mai precis in memorandumul trimis presedintiei de firma ALRO, in care firma cerea curent mai ieftin, memorandum trimis ulterior de Basescu ministrului Economiei, Codrut Seres, cu dorinta de a actiona „in interesul Guvernului si, daca se poate, al economiei nationale".

Dupa ce memorandumul a iesit la iveala, fostul consilier prezidential Theodor Stolojan, coleg de partid cu Stoica, a recunoscut ca, pe baza acestuia, a cerut Ministerului Economiei lamuriri despre piata de electricitate si ca a mai solicitat firmei ALRO un memorandum in care sa se arate care este practica internationala in achizitiile de energie facute de producatorii de aluminiu. ALRO ceruse un contract de energie ieftina pe 15 ani sau includerea in actionariatul Centralei de la Cernavoda, de unde ar fi urmat sa primeasca energie. Ulterior, „Cotidianul" a aratat ca ALRO este clientul casei de avocatura a lui Valeriu Stoica.

Stoica spune ca a procedat legal

Valeriu Stoica a declarat, pentru MEDIAFAX, ca firma sa de avocatura, Stoica si Asociatii, a procedat intotdeauna legal, fara sa faca insa vreo referire la intilnirea cu David. „Intotdeauna societatea de avocatura Stoica&Asociatii a actionat conform mandatului incredintat de clienti si pentru apararea drepturilor si intereselor legitime ale acestora. Nu poate fi identificat nici macar un caz in care eu sa fi actionat dincolo de prevederile legale sau de atributiile profesiei", a spus Stoica, in replica la declaratiile lui David. El a precizat ca, in ceea ce priveste intilnirile profesionale, aceste activitati sint confidentiale.

Avocatul a amintit ca, din 2003, nu mai are nici o functie publica si ca a fost singurul avocat care a avut o optiune ferma atunci cind s-a pus problema ca avocatii-parlamentari sa aleaga intre avocatura si parlament.

Ultima ora La trei ore dupa ce David l-a atacat pe Stoica, ministrul si-a nuantat pozitia. El a declarat, pentru „Cotidianul", ca Stoica si-a precizat calitatea si interesul de avocat atunci cind au discutat. In plus, David a precizat ca au mai fost si alti avocati care s-au interesat de unele controale in care erau implicati clienti de-ai lor si ca nu este nimic ilegal in acest demers. Amintim ca acum doua zile PNL si PD au decis sa ingroape securea razboiului, sub sloganul „Tace Udrea, tace si Orban". (Mihaela RADU)