Sedinta de astazi a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) incepe la ora 10:30, cu o ora mai tarziu fata de normal, in semn de protest fata de neclaritatile privind impozitarea castigurilor pe piata de capital, care genereaza situatii considerate "aberante" de catre Consiliul Bursei.
"Luand act de situatia exceptionala a pietei de capital generata de incertitudinea privind obligatiile fiscale ale investitorilor (impozitarea castigului pe piata de capital), urmare a comunicatului ANAF si pozitiilor exprimate de oficiali ai ANAF, in contradictie cu prevederile Codului Fiscal in vigoare, ingrijorat de lipsa unei reactii a reprezentantilor Ministerului Finantelor Publice, pentru a atrage atentia asupra situatiei aberante in care un investitor care a inregistrat pierdere ajunge sa crediteze statul, Consiliul Bursei de Valori Bucuresti a decis, in semn de protest, suspendarea timp de o ora a sesiunii de tranzactionare din data de 25 ianuarie 2007", se arata intr-un comunicat al Bursei. Consiliul considera ca aceasta situatie poate afecta grav perceptia investitorilor despre regimul fiscal romanesc si increderea in piata de capital si solicita adoptarea urgenta de masuri pentru normalizarea situatiei.
"Ceata" la Finante
Codul Fiscal face referire la impozitarea castigului net pe piata de capital. Pe de alta parte, Ordinul 2.199/20 decembrie 2006 al ministrului Finantelor, publicat in Monitorul Oficial 3 din 3 ianuarie 2007 arata ca persoanele fizice care au realizat castiguri pe piata de capital trebuie sa vireze impozitul de 16% pe castig pana pe 25 ianuarie, adica pana astazi. De altfel, si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a transmis un comunicat de presa care anunta acelasi lucru. Problema este ca nici in ordinul Finantelor, nici in comunicatul ANAF nu se specifica daca investitorii trebuie sa declare castigul brut sau pe cel net. Si, in consecinta, toata lumea "fiscala" intelege ca este vorba de castigul brut. Ceea ce ii inspaimanta pe investitori, pentru ca astfel s-ar impozita si pierderea. De exemplu, daca un investitor detine un portofoliu cu actiuni la 10 companii, la 4 dintre acestea are castig, iar la 6 pierdere, pe total investitorul iese pe pierdere. Conform Finantelor si Fiscului, aceasta nu are nici o importanta. Pana astazi, investitorul trebuie sa vireze impozitul pentru castigul la cele 4 companii. Apoi, pana pe 15 mai 2007, investitorul-contribuabil trebuie sa depuna declaratia pe venit, care, normal, va evidentia pierderea pe care a avut-o pe piata de capital. Vine apoi Fiscul, face regularizarea, si in 2008 investitorul primeste inapoi banii virati pana pe 25 ianuarie 2006! Referitor la situatia creata, reprezentantii Fiscului arata ca ANAF nu are ce comenta, fiind in postura de executant. "Aplicam legea si nu comentez in afara legii. Ministerul Finantelor si Parlamentul sunt legiuitorii", ne-a declarat Dorin Tiganas, purtator de cuvant ANAF. Pe de alta arte, in replica la actiunea de protest anuntata la Bursa, Ministerul Finantelor a transmis un comunicat care subliniaza ca termenul pentru virarea impozitului este 25 ianuarie, citand toate articolele de lege pe care se bazeaza obligatia fiscala in cauza. Comunicatul nu dezleaga confuzia intre castig si castigul net.
Farmache: "Decizia alunga investitorii"
Brokerii sustin ca nu este clara modalitatea de impozitare a castigurilor obtinute pe piata de capital, considerand ca nu este normal ca investitorii sa crediteze statul in acest interval de timp. Stere Farmache, directorul general al BVB, ne-a declarat ca asteapta inca, o reactie de la Finante. "Sunt putini investitori pe bursa, iar o decizie precum aceasta ii indeparteaza de piata de capital si pe acestia care exista. Asteptam un semnal pozitiv de la Finante si de la Fisc. Daca nu vine, vedem atunci ce se poate face", a spus Farmache.
Pe de alta parte, Ionut Popescu, fost ministru de Finante si important investitor pe piata de capital a spus ca in Ordinul 2.199/2006 "s-a strecurat o prostie". "Cei care l-au scris au dovedit fie ca habar n-au, fie rea credinta. Impozitarea castigului brut este si contrara Codului Fiscal care, din punct de vedere legal, primeaza in fata unui ordin ministerial. Daca un investitor care, pe total, a avut pierderi anul trecut, se hotaraste sa nu plateasca maine (n.r. - astazi) impozitul, cred ca Fiscul nici nu are ce sa-i faca. Doar n-o sa-i puna si penalitati la impozitul pe pierdere?! Traim o situatie ca in Kafka", a mai spus Ionut Popescu.
Deocamdata maxim istoric
In ciuda scandalului sau, poate, tocmai de aceea, indicele actiunilor lichide a atins ieri un nou maxim istoric pe bursa, pe cel mai mare rulaj din acest an.
Indicele BET, care urmareste cotatiile principalelor companii listate la BVB, a atins un nou maxim absolut in sedinta de ieri, iar valoarea tranzactiilor s-a situat la cel mai ridicat nivel din acest an, impulsionata de transferurile cu obligatiuni ale Bancii Mondiale. BET s-a plasat la 8.637 puncte la finalul sedintei, depasind astfel precedentul record de 8.625 puncte din 5 ianuarie.
Tranzactiile cu obligatiuni emise de Banca Mondiala, in valoare de 50,5 milioane de lei, au ridicat lichiditatea bursei la 121,6 milioane de lei (35,8 milioane de lei), nivelul maxim al acestui an.