Sf. Valentin si Carnavalul de la Venetia au epuizat ofertele promotionale pentru zboruri ieftine.

Majoritatea operatorilor aerieni low-cost afirma ca aproape jumatate din capacitatile lor de transport pentru luna viitoare au fost ocupate. Totusi, spre anumite destinatii, cum ar fi Italia, gradul de ocupare a urcat spre 80-90%.

Dintre cele cinci rute deservite de MyAir in Romania, cea mai mare incarcatura, aproape 90%, s-a inregistrat pe cursele de Milano si de Napoli, in timp ce cursele catre Venetia si Roma au in medie un grad de ocupare a curselor de 80%. Pentru Catania, rata de ocupare este de 70%, declara Alina Rus, reprezentant pentru Romania al companiei. Incarcarea aeronavelor pentru luna urmatoare este, deocamdata, de 50%. Cererea maxima este spre Venetia. „Pentru luna februarie, o cerere foarte mare este inregistrata pe cursele de Venetia, in mare parte datorata si Carnavalului de la Venetia, care are loc in perioada 9-20 februarie. De asemenea, si catre Milano Orio Al Serio", adauga aceasta.

Chiar daca majoritatea firmelor low-cost au capacitatile ocupate doar partial, pe anumite destinatii, operatorii nu mai au disponibile bilete la preturi promotionale. O recunosc inclusiv acestia.

„Pe Venetia si Roma, momentam nu mai sint tarife promotionale (pentru luna urmatoare), dar este posibil sa mai fie introduse oferte", spune Alina Rus.

Astfel, potrivit informatiilor din sistemul de rezervare al companiei, la un zbor in perioada mentionata, dus-intors, intre Bucuresti si Venetia, un bilet nu poate fi gasit mai ieftin de 110 euro fara taxe sau 205 euro cu taxe incluse. Aceasta in timp ce preturile minime practicate cu Italia pot cobori si la sase euro, fara taxe. Situatia este identica si la firma Blue Air, operatorul low-cost cu cele mai multe destinatii oferite din Romania.

„Am avut o crestere peste medie pe rutele legate de Ziua Indragostitilor. Fata de luna ianuarie este un foarte mic plus pe rutele cu specific de vacanta", spune Gheorghe Racaru, director general al Blue Air. Pentru luna viitoare, 50% din incarcarea aeronavelor este asigurata, insa se spera ca aceasta sa se ridice cit mai mult in urma unei promotii derulate recent. Aceasta presupune ca, in cazul unui bilet de avion pentru luna februarie, achizitionat pina la 28 ianuarie, clientul va plati doar taxele de aeroport. „Vom pune la vinzare peste 55.000 de bilete la pretul de 0 euro, plus taxe, deci exista disponibilitati la preturi promotionale pentru toate zborurile noastre", spune Gheorghe Racaru. In practica, situatia nu este exact asa. Operatorii firmei ne-au mai putut oferi ieri doar un singur bilet catre Verona, numai cu plata taxelor, doar pentru 27 februarie. „Avem bilete promotionale disponibile catre alte destinatii, dar nu si spre Verona in luna februarie", ne-a explicat operatorul de la Blue Air. Una dintre acestea este, spre exemplu, Paris, destinatie pentru care sint disponibile bilete dus-intors cu doar 99 de euro, adica doar cu plata taxelor de aeroport.

Clientul tipic

Reprezentantii firmelor incearca creionarea unui portret-robot al clientului de low-cost. „In functie de destinatie, segmentele de pasageri dominante la Blue Air este business, familie si prieteni, precum si etnic" (n.red. - deplasari ale celor care muncesc in afara tarii), spune directorul general al companiei Blue Air. Cam la fel arata si clientul operatorului italian MyAir. „Pe cursele noastre predomina turismul de afaceri, urmat de cel etnic-rude, adica persoanele care ii viziteaza pe cei care au ales sa munceasca in Italia, cit si turismul de placere", spune Alina Rus.

Natasa Kazmer, director de comunicare al firmei ungare Wizz Air, afirma ca operatorul low-cost „vineaza" orice client care „considera pina acum ca zborul este privilegiul celor bogati". „Avem pasageri care zboara pentru prima data, pasageri care calatoresc pentru a-si vizita prietenii si rudele stabilite in strainatate, care muncesc sau studiaza in afara granitelor. Un segment important il constituie cei care isi petrec vacantele peste hotare, precum si oamenii de afaceri, preocupati de felul in care isi folosesc banii", adauga aceasta.