Contestatiile depuse la deciziile CNSAS nu vor mai fi judecate tot de Colegiu, protestatarii urmand sa se adreseze direct Justitiei. Aceasta decizie a fost adoptata ieri de senatorii juristi, care au dezbatut ordonanta CNSAS.
La discutii au participat si presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu (foto), si consilierul premierului pe probleme de securitate, Marius Oprea. Amendamentul privind judecarea contestatiilor, aprobat de Comisia Juridica, a fost initiat de pesedistul Antonie Iorgovan si de conservatorul Gavrila Vasilescu. Masura a fost salutata de presedintele Colegiului, Claudiu Secasiu, care a apreciat ca judecarea contestatiilor de catre instantele de contencios-administrativ este avantajoasa pentru ambele parti si va duce la simplificarea procedurilor pana la finalizarea cazului.
Senatorii au mai stabilit ca membrii Colegiului sa nu poata face parte dintr-un partid politic si sa nu desfasoare activitati de natura politica, in caz contrar fiind supusi sanctiunilor prevazute de regulament. Acest amendament a fost depus de senatorul UDMR Gyorgy Frunda si completat de senatorul Antonie Iorgovan. Senatorii au aratat ca acest amendament face referire si la interventiile din mass-media ale membrilor Colegiului, emisiunile televizate la care acestia participa. Secasiu a salutat interventia senatorilor, subliniind ca acestia au accentuat, de fapt, interdictia de a face politica, care exista deja si in Regulamentul intern. Aceasta masura i-a nemultumit insa pe unii membri ai Colegiului. "Ideea ca la noi la Colegiu trebuie sa stam intr-un turn de fildes, ca artistii secolelor XVII-XVIII, mi se pare o mare prostie. Noi trebuie sa participam si la dezbateri despre situatia politica actuala si despre trecutul politic. Asa nici un politician n-ar mai trebui sa apara la televizor pentru ca face parte dintr-un partid si atunci va fi subiectiv. Suntem oameni care ne continuam existenta dupa orele de serviciu", ne-a declarat Mircea Dinescu, membru CNSAS.
Incompatibilitati
Senatorii au mai stabilit ca este incompatibila calitatea de membru al Colegiului CNSAS cu orice functie publica sau privata, in afara celei de cadru didactic in invatamantul superior. Pe de alta parte, reprezentantii Comisiei Juridice au mai stabilit ca "procedura de constatare a unor incompatibilitati sau a unor fapte nedemne de calitatea de membru al Colegiului apartine Parlamentului", un amendament initiat de pesedistul Serban Nicolae. "Se procedeaza la inlocuirea membrilor aflati in situatia prevazuta mai sus de catre Parlament, numirea noilor membri fiind facuta in conditiile prezentei legi", se mai arata in amendamentul senatorului PSD. In prezent, revocarea membrilor Colegiului CNSAS se face de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Sedinta Comisiei a fost marcata si de un incident. Dupa ce in vara Marius Oprea afirmase ca parlamentarii PSD sunt "aparatori de securisti", senatorul PSD Serban Nicolae i-a spus consilierului sa-si ceara scuze. Oprea s-a conformat, iar sedinta a continuat fara alte scantei.