Disensiunile din mediul politic si deficitul de cont curent impiedica deocamdata Romania sa beneficieze de o imbunatatire a ratingului, in ciuda progresului general.

Un istoric al platilor mediocru, care se poate inrautati din cauza unui mediu economic si politic ce se deterioreaza, aceasta este semnificatia ratingului A4, mentinut de compania Coface International, lider mondial in managementul riscului.

Ratingul de tara Coface indica in ce masura capacitatea de plata a companiilor dintr-o tara este afectata de catre perspectivele politice, financiare si economice ale tarii respective si masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata ale companiilor. Fata de anul trecut, Romania a fost notata cu un rating stabil, spre deosebire de Bulgaria care a crescut de la rating B+ la A4. Coface calculeaza ratingul unei tari in functie de sapte indicatori - vulnerabilitatea dezvoltarii, instabilitatea politica si institutionala, fragilitatea sistemului bancar, criza de lichiditate de valuta, gradul de indatorare externa, vulnerabilitatea fata de capitalul strain si comportamentul de plata al companiilor.

Frina politica

Romania si-ar putea imbunatati ratingul de tara, de la A4 la A4+ sau chiar A3, incepind chiar din anul 2007, cu conditia ca reformele sa isi urmeze cursul, iar mediul politic sa se stabilizeze, a declarat miercuri presedintele Coface Romania, Cristian Ionescu. „Disensiunile din mediul politic pot duce la incetinirea ritmului reformelor, in pofida monitorizarii exercitate asupra Romaniei de Comisia Europeana, iar principala reforma care trebuie dusa la bun sfirsit este cea a Justitiei", a mai spus Cristian Ionescu.

Din punct de vedere macroeconomic, ceea ce ingrijoreaza este ritmul de crestere a deficitului de cont curent. Nivelul inalt al deficitului de cont curent, cresterea semnificativa a creditelor, dar si pierderile societatilor de stat din domeniul energetic, pe fondul avansului redus al preturilor la energie, sint punctele slabe ale Romaniei. Romania, alaturi de Bulgaria si tarile baltice, are unul dintre cele mai ridicate deficite de cont din Europa.

Companii mai profitabile In 2006, aproximativ 40% din companiile romanesti au fost profitabile si n-au avut datorii la bugetul de stat, comparativ cu 2005, cind doar 30% din companii erau profitabile si fara datorii, reiese din studiul Coface. „Estimam ca mai mult de jumatate (55%) din companiile romanesti vor avea o crestere a profitului de peste 10% in 2006", anticipeaza Cristian Ionescu.