In discursul sau anual, presedintele SUA s-a concentrat pe probleme interne pentru a obtine sprijinul democratilor si a cerut sa se acorde o sansa noii sale strategii din Irak.

In fata unui Congres practic ostil, dominat de democrati, presedintele George W. Bush si-a prezentat marti seara penultimul discurs asupra Starii Natiunii al mandatului. Sondajele de opinie aratau ca, in preziua discursului, Bush a atins o noua limita negativa: doar 28% dintre americani mai considera ca el isi indeplineste cum trebuie indatoririle de presedinte, conform CBS News. Tonul discursului a fost diferit fata de cel abordat anii trecuti: dupa 11 septembrie 2001, in centrul alocutiunii asupra Starii Natiunii s-a aflat intotdeauna politica externa a SUA. De aceasta data, politica externa si-a facut aparitia in discursul lui Bush de-abia in minutul 34, arata Council on Foreign Relations. Bush ecologistul

Discursul „celui mai puternic om al lumii" s-a concentrat pe problemele interne, poate pentru a intinde o mina democratilor din Congres. Bush a prezentat unele propuneri ecologiste, de reducere a consumului de petrol cu 20% in urmatorii zece ani si a anuntat ca va cere Congresului sa acorde 1,6 miliarde de dolari in aceeasi perioada, pentru a finanta cercetarile asupra energiei alternative. „Prea mult timp tara noastra a fost dependenta de petrolul strain", a spus Bush, adaugind ca dependenta face Statele Unite vulnerabile in fata regimurilor ostile. Presedintele a propus si masuri de ajutorare a celor 47 de milioane de americani care intimpina probleme in obtinerea asistentei sanitare, prin reduceri ale taxelor. Bush a mai cerut Congresului sa adopte cit mai rapid proiectul de lege privind reforma imigratiei.

Disperare

In privinta problemei-cheie a mandatului sau, razboiul din Irak, Bush a cerut Americii sa dea noii sale strategii din Irak „o sansa de a functiona". Presedintele a descris „razboiul antiterorist" drept „o lupta ce va dura mai multe generatii, mult timp dupa ce si eu, si voi vom fi trecut responsabilitatile noastre altora". Pericolul principal este acela ca violenta s-ar putea raspindi in toata regiunea: „Pentru America, acesta ar fi un scenariu de cosmar", a aratat Bush. Ian Lustick, profesor de stiinte politice la Universitatea din Pennsylvania, a explicat pentru „Financial Times" ca, in lipsa unor progrese reale, Bush a evocat imagini catastrofale „ce ating corzile sensibile ale poporului american, la care acesta este obisnuit sa raspunda".

„Am simtit in vocea sa un aspect de rugaminte, de disperare", a adaugat Lustick.