Sedinta de tranzactionare de azi va incepe cu o ora mai tirziu, respectiv la ora 10.30.

Potrivit unui comunicat al Bursei de Valori Bucuresti s-a decis, in semn de protest, suspendarea timp de o ora a sesiunii de tranzactionare din 25 ianuarie 2007. Masura este „generata de incertitudinea privind obligatiile fiscale ale investitorilor (impozitarea cistigului pe piata de capital), urmare a comunicatului ANAF si a pozitiilor exprimate de oficiali ai ANAF, in contradictie cu prevederile Codului fiscal in vigoare". Mai mult, o astfel de situatie este de natura sa afecteze grav perceptia investitorilor asupra regimului fiscal romanesc si increderea in piata de capital. Consiliul Bursei de Valori Bucuresti solicita adoptarea urgenta de masuri pentru normalizarea situatiei si asigurarea protectiei investitorilor, se mai arata in comunicat.

Ce zice conducerea BVB

„Conducerea BVB reproseaza Fiscului doua lucruri: in primul rind, modul de aplicare a prevederilor Codului fiscal si, in al doilea rind, impozitarea cistigurilor brute, si nu nete, asa cum ar fi fost normal. Mai simplu spus, normal era ca unui investitor sa-i fie impozitat ce a cistigat din totalitatea operatiunilor efectuate. Pentru ca pe unele actiuni a cistigat, iar pe altele poate a pierdut. Fiscul doreste ca acum sa fie impozitate doar acele actiuni pe care omul a cistigat, urmind ca investitorul sa declare mai tirziu si operatiunile pe care a pierdut, iar suma de bani data in avans sa-i fie returnata de Fisc nu stiu cind", sustine Septimu Stoica, presedintele BVB. Intr-un fel, prin aceasta operatiune investitorul de pe piata de capital devine un creditor al statului. Mai mult, azi, 25 ianuarie, este ultima zi in care investitorii de la bursa mai pot sa-si declare la Fisc veniturile pe anul trecut fara penalitati.

Ce spun brokerii

„Sintem intrebati de clientii nostri cum se face impozitarea si noi, ca societate de brokeraj, nu putem avea o pozitie oficiala, deoarece legislatia nu-i simpla deloc, este incilcita, timpita. Vom ajunge sa traim momentul in care legislatia din Romania va fi una simpla", declara Razvan Pasol, director SSIF Intercapital Invest.

Raspunsul Finantelor Ministerul Finantelor a reamintit ieri brokerilor ca, in cazul cistigului din actiunile dobindite si instrainate intr-o perioada mai mica de 365 de zile, obligatia calcularii si virarii impozitului este pina la 25 ianuarie.

De asemenea, pina la aceeasi data, ei au obligatia completarii si depunerii la organul fiscal competent a Formularului 226, evidentierea cistigului net/pierderii facindu-se la sfirsitul anului pe baza declaratiei speciale de venit care trebuie depusa pina la 15 mai 2007.