Fostul sef al Fiscului a fost demis pentru ca a spus niste adevaruri evidente si de bun-simt. Inca o data, logica politica inlocuieste logica simpla.

Grav este si ca demiterea a fost discutata numai in termenii razboiului dintre palate. De parca nici nu conteaza ce anume a spus Sebastian Bodu si daca e adevarat sau nu. Nici macar nu i s-a reprosat ca a mintit sau ca a spus prostii. Pur si simplu, a fost dat afara pentru ca „a facut declaratii politice". Logica si adevarul au carnet de partid.

Bodu a spus ca se stia despre obiectiile Comisiei cu privire la taxa de inmatriculare. Nici o noutate, scrie in Raportul de tara. Pe linga asta, spune Bodu, au existat si atentionari verbale, la care ministrul Finantelor a raspuns pontos. Subiectul major de presa nu era Bodu, ci raspunsul la intrebarea: de ce o tine Guvernul roman una si buna cu taxa de inmatriculare, desi e limpede ca va trebui sa dea banii inapoi (mai ales dupa precedentul juridic european impotriva Poloniei)?

Apoi, Bodu a spus ca taxa pe viciu a marit evaziunea fiscala. Este asta o opinie politica? E o afirmatie: dupa datele pe care le are ca sef al Fiscului, a crescut evaziunea. Daca spunea ca nu a crescut, insemna ca minte. Daca spune ca a crescut, e „declaratie politica". Ce anume asteptam de la oficialii publici? Are Guvernul alte date? Constatarea lui Bodu ramine necontrazisa de cei care l-au demis.

Tot el mai spune ca nu exista vointa politica la PNL si UDMR pentru sustinerea ANI. UDMR e un adversar deschis al proiectului. PNL joaca ambiguu, in cel mai bun caz. Asta-toamna, in ziua prezentarii Raportului de tara, premierul Tariceanu a invitat vreo 30 de editorialisti la o discutie informala. Printre altele, ne-a spus ca ANI nici macar nu a fost sustinuta de Comisie, e o inventie a Monicai Macovei. Asta cu citeva ore inainte de publicarea Raportului in care Comisia stabilea oficial si limpede obiectivul ANI-cu-puteri-reale. Ma simt liber sa dezvalui aceasta amintire de la o intilnire altfel off the record pentru ca deja PNL spune public acest lucru: i-am auzit luni seara pe Crin Antonescu si Ludovic Orban repetind la televizor ideea spusa atunci de Tariceanu. Atunci, care e problema cu ce a spus Bodu?

Si totusi, exista ceva in neregula in interviul respectiv. Bodu crede ca e foarte bine ca demnitarii sa fie platiti pentru prezenta in comisiile de privatizare. Eu cred contrariul si mai cred ca doar aceasta e o opinie inacceptabila politic. Doar ca, in acest punct, Tariceanu si Bodu sint perfect de acord. Ce intelegem din povestea demiterii unui om care altfel a dat macar un semnal ca statul roman se poate lupta cu evazionistii sustinuti politic din fotbal si din industria alcoolului? Asteptam ca oficialii nostri sa minta corect politic?

Ministrul de Interne s-a trezit sa spuna ca el il mai si batea pe Bodu, daca era in locul lui Tariceanu. Goebbels punea mina pe pistol cind auzea de cultura. Blaga pare a avea o erectie la bastonul de militian cind aude de logica.