Demersul PSD de a-l suspenda pe presedintele Basescu nu este deloc simplu. Majoritatea parlamentarilor independenti nu agreeaza un vot contra sefului statului.

Cele trei partide politice - PSD, PRM, PC -, care doresc sa demareze procedurile de demitere a presedintelui Romaniei se bazeaza scriptic pe 228 de voturi. Mai sint necesare opt voturi, iar liderii PSD se declarau optimisti, sustinind ca nu vor fi probleme pentru obtinerea lor din zona independentilor si cea a deputatilor minoritatilor, altele decit cea maghiara.

Socoteala din Kiseleff nu se potriveste cu...

Dintre cei 65 de senatori si deputati independenti si ai minoritatilor nationale, „Cotidianul" i-a eliminat pe cei ce fac parte din viitorul PLD si pe cei foarte apropiati de actuala putere si care 100% nu ar vota impotriva lui Basescu. Au ramas de luat in calcul 17 independenti si doi minoritari, despre care, apriori, nu putem sti cu siguranta ce intentii au. Redactorii „Cotidianului" au contactat telefonic 16 dintre cei 19 parlamentari si doar unul singur a spus un „da" hotarit pentru suspendarea sefului statului. Este vorba despre deputatul Zamfir Dumitrescu, ex-PSD. Pentru suspendare se declara si cei doi deputati PIN: Cozmin Gusa si Lavinia Sandru. „Sintem clar pentru suspendare, noi l-am comparat inca din 2006 pe Basescu cu Lukasenko. Dar numai in situatia in care documentul PSD contine acuze clare de neconstitutionalitate vom vota suspendarea. Daca totul se va transforma intr-o simpla actiune politica, nu vom vota", ne-a precizat Cozmin Gusa.

Dintre ceilalti parlamentari, PSD s-ar mai putea baza pe minoritarii Nicolae Paun, Gheorghe Firczak si pe independentul, ex-PSD, Petre Lificiu. Acestia nu au putut fi contactati ieri, dar in numeroase situatii au votat alaturi de fostul partid de guvernamint. Ar rezulta in prima instanta doar sase voturi sigure impotriva lui Basescu, ceea ce nu va fi suficient demersului PSD.

PNTCD, PNG si BNS-istii sint pro Basescu

Independentii din PNTCD (Aurelian Pavelescu), PNG (Corneliu Ciontu si Vlad Hogea), precum si cei care provin din BNS (Cocrea, Mocanescu, Giurgiu si Ovidenie) sint decisi sa respinga avansurile PSD. Gigi Becali a declarat in urma cu doua zile ca parlamentarii sai nu vor vota contra sefului statului, Pavelescu a dat ieri un comunicat in care arata ca „istoria Romaniei nu trebuie scrisa de un partid extremist si de unul provenind din FSN", iar ex-sindicalistii respecta protocolul incheiat in 2005 cu Alianta D.A. Alti doi independenti, Neculai Apostol (ex-PSD) si Viorel Duca (ex-PRM), ne-au declarat ca nu s-au decis inca, dar exista semnale privind o eventuala abtinere de la vot.

Tradarile vor juca un rol important

Orice calcul strict matematic poate fi insa infirmat de eventualele tradari dintr-o tabara sau alta. Surse bine informate sustin ca ar exista intre 10 si 14 parlamentari PSD care nu ar agrea un succes al tandemului Geoana-Iliescu. De asemenea, detinem informatii ca in PC exista un puternic curent de opinie impotriva angajarii partidului intr-un demers promovat de PSD si PRM si ca o serie de conservatori vor vota pe „invers".

De cealalta parte, liderii PNL au declarat ca nu vor sustine actiunea de suspendare a lui Basescu, dar chiar premierul Tariceanu a avertizat ca, in situatia in care seful statului isi va mentine atacurile la adresa PNL, nu exclude, scrutinul fiind secret, citeva voturi in afara liniei partidului.

PSD inca mai bijbiie

„Sintem inca in santier. E ca la un pictor care isi pregateste culorile. E o munca de creatie. Nu ne putem face de ris la Curtea Constitutionala. Trebuie sa demonstram ca e vorba de fapte grave care incalca Constitutia", este declaratia data ieri ziarului nostru de senatorul PSD Antonie Iorgovan, coordonatorul actiunii privind procedurile de suspendare a sefului statului. Din aceasta declaratie reiese ca cei din PSD nu prea au gasit „materialul" necesar demersului pe care l-au initiat, ca nu detin o munitie eficienta pentru batalia pe care vor sa o dea. Nici in ceea ce priveste „aleantele" lucrurile nu stau pe roze. „Saptamina viitoare va exista probabil o intilnire cu PC", spune Titus Corlatean.

Iliescu, in dezacord cu conducerea PSD Marti seara, intr-o emisiune la Realitatea TV, Ion Iliescu a spus din nou ca PSD ar putea sustine un guvern minoritar condus de Calin Popescu Tariceanu in cazul in care presedintele Basescu ar fi suspendat. „Partidele de la putere si partidele din opozitie ar putea face un dialog pentru sustinere politica, dar conditionat. Guvernul, premierul, partidele de la putere si cele din opozitie ar putea elabora o platforma politica, sa stabileasca in ce conditii se poate sustine guvernul, chiar si guvernul Tariceanu", a declarat Iliescu. Conducerea partidului nu este insa de acord cu intentia exprimata de presedintele onorific. „Guvernul asta trebuie sa pice. Noi vizam concomitent si suspendarea presedintelui, si darimarea Guvernului", ne-a declarat secretarul general al PSD, Titus Corlatean. La rindul sau, purtatorul de cuvint Cristian Diaconescu sustine ca PSD va sustine un guvern minoritar al PNL „doar pentru organizarea alegerilor anticipate".