"Situatia firmelor s-a imbunatatit anul trecut. Nu trebuie sa uitam ca in 2001 profitabilitatea sistemului inregistra valori negative", a declarat directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu (foto dreapta), intr-o conferinta de presa. Potr
"Situatia firmelor s-a imbunatatit anul trecut. Nu trebuie sa uitam ca in 2001 profitabilitatea sistemului inregistra valori negative", a declarat directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu (foto dreapta), intr-o conferinta de presa. Potrivit analizei Coface, Bulgaria si-a imbunatatit ratingul in ultimul an de la B+ la A4, in timp ce Romania s-a mentinut la calificativul A4. Punctele tari ale Romaniei sunt piata interna relativ mare, forta de munca ieftina, dar calificata, in vreme ce punctele slabe sunt, dupa tensiunea politica, deficitul de cont curent ridicat, cresterea creditelor, dar si pierderile societatilor de stat din domeniul energetic. Printre factorii pozitivi amintiti de Coface se mai numara si imbunatatirea solvabilitatii companiilor romanesti, care insa vor fi nevoite sa identifice mijloacele optime pentru a face fata majorarilor salariale si aprecierii monedei nationale. In 2005, erau inregistrate 161.541 de firme profitabile si fara datorii, dintr-un total de 531.849 companii active. Cifrele Coface indica, pentru anul trecut, cresteri ale cifrei de afaceri de peste 10% in cazul a 60% dintre companiile care activeaza in Romania si majorarea profitului exprimata cu doua cifre pentru 55% dintre firme. "In Romania, in afara de riscuri politice, nu exista elemente care pot influenta mediul de afaceri, nu exista alte riscuri pe termen scurt", a spus Ionescu. La randul sau, Cezar Mereuta, vicepresedinte al Centrului Roman de Modelare Economica, apreciaza ca tinta pentru cresterea ratingului cu o treapta, la A3, ar trebui stabilita pentru ianuarie 2009, in timp ce ratingul A2 ar trebui atins in 2014. Coface emite ratinguri pentru 151 de state si are patru linii de activitate - asigurari de credit, acordarea de ratinguri, managementul creantelor si factoring. (Gilda POPA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.