Peste seful statului s-a revarsat ieri un val de acuzatii, venit atat dinspre partidele opozitiei, cat si dinspre PNL. Social-democratii l-au acuzat pe Basescu de nerespectarea prevederilor constitutionale referitoare la rolul de mediator intre fo
Peste seful statului s-a revarsat ieri un val de acuzatii, venit atat dinspre partidele opozitiei, cat si dinspre PNL. Social-democratii l-au acuzat pe Basescu de nerespectarea prevederilor constitutionale referitoare la rolul de mediator intre fortele politice. Presedintele Mircea Geoana a invocat faptul ca Basescu a amenintat direct un fost sef de stat, dand instructiuni directe procurorilor care se ocupa de dosarul mineriadelor in care este anchetat Ion Iliescu. Mai mult, a aratat liderul PSD, seful statului are dreptul sa primeasca de la servicii date cu relevanta despre componenta economica a sigurantei nationale, dar nu are voie sa foloseasca public aceste informatii. Presedintele PC s-a dezlantuit impotriva sefului statului, acuzandu-l de subminarea economiei nationale si de fals in declaratii. Cat despre Vadim, el a sustinut ca "tot ceea ce face Traian Basescu, de doi ani, reprezinta o suita inimaginabila de ilegalitati". Ludovic Orban, vicepresedinte al PNL, a apreciat ca seful statului se afla "intr-o stare psihica deplorabila" avand in vedere ca a facut dezvaluiri privind interceptarea unor convorbiri telefonice ale ministrilor, actiune "total iresponsabila". (A.H.)
Teoria lui Voiculescu
Conservatorii au anuntat ieri ca vor suspendarea sefului statului, care s-ar face vinovat de subminarea economiei nationale si de fals in declaratii, potrivit informatiilor pe care le detin. Voiculescu a spus ca PC inca investigheaza cele doua acuzatii. "Credem ca dovezile pe care le avem sunt suficiente", a spus increzator conservatorul. "Probabil ca vom semna alaturi de PSD, vom adauga motivele pentru suspendare sau, daca nu, putem face separat. Si PSD si toate partidele ar trebui sa semneze pentru suspendare in momentul in care noi demonstram acest lucru. Constitutia spune clar in ce conditii poate fi suspendat presedintele", a mai precizat presedintele PC. "Vom colabora cu PSD punctual, daca argumentele lor sunt serioase, fundamentate, documentate. Nu vrem sa intram intr-o aventura", a mai spus Voiculescu. Pe de alta parte, el a mai spus ca si PC este de acord cu modificarea Legii referendumului, in sensul ca acesta sa fie aprobat cu jumatate plus unu din numarul participantilor la vot. Voiculescu l-a mai criticat pe Basescu si in legatura cu afirmatia acestuia facuta in presa straina ca Romania nu ar avea nevoie de investitori rusi. Alta critica a conservatorului a vizat afirmatiile lui Basescu din cadrul emisiunii televizate la care a participat, potrivit carora banii din Sanatate ar fi fost impartiti intre PNL, PD si UDMR. Referindu-se la acea emisiune, Voiculescu a remarcat interventia "pro-Basescu" a Rodicai Culcer, "rusinea moderatorilor din Romania". "Basescu a ajuns pe tobogan, de-aia au probleme", a comentat Voiculescu, remarcand si faptul ca seful statului si purtatorul sau de cuvant Adriana Saftoiu s-au contrazis cand au vorbit despre biletul pe care Basescu i l-a transmis lui Seres privind ALRO. Seful statului a afirmat in emisiunea moderata de Rodica Culcer ca adnotarea pe care i-a trimis-o fostului ministru al Economiei, Codrut Seres, reprezenta de fapt un avertisment sever, iar nu o ironie, dupa cum afirmase purtatorul de cuvant Adriana Saftoiu.
Replica Presedintiei
Presedintia respinge si considera drept "aberatii" acuzatiile liderului PC Dan Voiculescu, conform carora TVR, Rompres si RRA ar fi aservite Cotroceniului si solicita celor trei institutii sa informeze public daca asupra lor s-au facut presiuni, a declarat, Adriana Saftoiu pentru Mediafax. Ea a precizat, in sprijinul declaratiilor sale, ca Administratia Prezidentiala a refuzat sa-si nominalizeze membrii in consiliile de administratie pana la modificarea Legii acestor institutii. "Ultima aparitie a presedintelui la o dezbatere la TVR a avut loc la 28 iulie 2006, iar la RRA, pe 28 septembrie 2006. Din monitorizarea facuta de CNA pe luna noiembrie 2006, ultima luna monitorizata, presedintele Basescu este pe locul doi in topul celor mai mediatizate personalitati politice in emisiunile de stiri, in functie de numarul de interventii", a spus Saftoiu. (Valentina DELEANU)
Iliescu vrea scuze
Ion Iliescu i-a cerut ieri lui Traian Basescu sa ii prezinte scuze pentru "jignirile si acuzele nefondate" pe care i le-a adus, iar poporului roman, pentru ca ii aduce grave prejudicii prin modul fantezist si lipsit de orizont in care intelege sa-si indeplineasca mandatul.
In opinia sa, Basescu si-a permis imixtiunea in treburile justitiei, prin trimiterea directa "la dosarele aflate in curs de cercetare si care ma privesc, care constituie o forma de santaj si de intimidare, pentru a-mi impune tacerea si pentru a convinge PSD sa renunte la actiunea sa". El s-a declarat revoltat de comentariile lui Basescu, sustinand ca acesta "a intrat intr-o situatie de enervare extrema". "Ma face pe mine manipulatorul acestei actiuni, eu il manipulez si pe Mircea Geoana, eu sunt in spatele acestei initiative cu suspendarea. Este o reactie la enervare, si-a pierdut controlul si uzul ratiunii", a comentat Iliescu. Iliescu a atacat si teza potrivit careia prin normalitate a inteles sa bage sub pres neregulile. Pe de alta parte, presedintele PSD Mircea Geoana a declarat ca atacurile lui Basescu la adresa sa si a lui Ion Iliescu arata ca seful statului "este timorat" si se teme ca demersul PSD de a-l suspenda din functie ar putea avea succes. Geoana a replicat si acuzelor aduse de Basescu la adresa lui Iliescu: "Ce a facut presedintele Basescu (...) este o amenintare directa la adresa unui fost sef de stat, el a dat o instructiune directa procurorilor care se ocupa de acest dosar", a afirmat Geoana. (R.A.)
Adriana Saftoiu, purtator de cuvant al Administratiei Prezidentiale
Nu schimbi regulile in timpul jocului
Presedintele Traian Basescu nu este deranjat de demersul PSD de a-l suspenda din functie, ci de faptul ca social-democratii incearca schimbarea legii referendumului in functie de conjunctura, a explicat ieri purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu. "Pentru presedinte suspendarea este o procedura democratica", a sustinut Saftoiu, subliniind ca atunci cand s-a referit la lovitura de stat pe care ar incerca-o PSD, Traian Basescu a vorbit "despre intentia de a modifica legea in functie de conjunctura". Ea a adaugat: "Nu poti sa schimbi legea referendumului cand procedura este in derulare. Incepi suspendarea presedintelui si vrei sa modifici legea. Adica, il suspendam acum pe presedinte si, eventual, revenim dupa", a aratat consilierul prezidential, adaugand: "PSD incearca sa modifice Legea referendumului, pentru ca are senzatia ca la referendum nu se vor prezenta suficienti votanti pentru demiterea presedintelui". "Nu este corect sa modifici regulile jocului in timpul desfasurarii jocului", a conchis Adriana Saftoiu. (A.H.)
Vadim da 15 semnaturi
Seful peremistilor Vadim Tudor a anuntat ieri ca va depune 15 semnaturi ale parlamentarilor PRM in sprijinul demersului social-democratilor de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu.
"Tribunul" a sustinut ca a fost contactat telefonic, in cursul dupa-amiezii de ieri, de presedintele PSD, Mircea Geoana, care i-a oferit garantii ca social-democratii "vor merge pana la capat" in legatura cu suspendarea lui Traian Basescu. "Tot ceea ce face Traian Basescu, de doi ani, reprezinta o suita inimaginabila de ilegalitati", a sustinut liderul PRM. El a precizat, totodata, ca, in urma consultarilor cu PSD, s-a decis amanarea motiunii de cenzura impotriva Guvernului pana dupa suspendarea lui Traian Basescu. "Nu este bine ca tara sa ramana in acelasi timp si fara presedinte si fara Guvern", a explicat liderul PRM. (R.G.)
C. P. Tariceanu, presedintele PNL
"Presedintele se ocupa de scandaluri"
Presedintele se ocupa de talk-show-uri si scandaluri, in timp ce eu ma ocup de problemele oamenilor, a sustinut ieri premierul Tariceanu, in replica la acuzatiile pe care presedintele Basescu i le-a adus luni, intr-o emisiune televizata. "Nu comentez si am sa va spun de ce nu comentez. Vedeti, este exact diferenta intre mine si presedinte. Presedintele are o apetenta deosebita pentru talk-show-uri televizate, pentru situatii de conflict, pentru scandaluri si eu prefer sa ma ocup de problemele cu care oamenii se confrunta, fie ca este vorba de ridicarea calitatii vietii, de cresterea veniturilor, de cresterea pensiilor, de conditii mai bune de viata sau de masurile de prevenire in cazul unor calamitati naturale care afecteaza viata oamenilor, bunurile lor. Este diferenta de preocupari", a declarat primul-ministru, citat de Rompres. (R.G.)
PSD mai asteapta semnaturi
Mircea Geoana nu a reusit sa-si mobilizeze toti parlamentarii pentru a strange semnaturile necesare demararii procesului de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Initial, liderii PSD au promis ca ieri vor avea finalizat tot acest proces. "Unii parlamentari sunt in provincie. Acest proces continua si tot ceea ce inseamna parlamentar PSD va vota. Faptul ca si PC si PRM au decis sa faca un efort similar arata ca exista de pe acum mai mult de o treime dintre parlamentari care sunt capabili sa activeze procedura de suspendare", a afirmat presedintele PSD. El a salutat anuntul facut de liderii PC si de cei ai PRM referitor la sustinerea in Parlament a demersului privind suspendarea din functie a sefului statului. "Optiunea unitara a opozitiei este un semn ca abuzurile lui Traian Basescu trebuie curmate si sunt convins ca, atunci cand vom avansa, vom gasi un sprijin pentru o majoritate pentru suspendare", a spus Geoana. (R.A.)
Nicolaescu: Incorect informat
Ministrul liberal al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a sustinut ieri ca Traian Basescu nu a fost corect informat de catre consilierii personali, "care nu stiu sa citeasca situatiile financiare", si de aceea a afirmat ca doar 30% din banii pentru investitii la Sanatate au fost cheltuiti, restul fiind dati la primarii. "Din pacate, nu este prima data cand presedintele este incorect informat in legatura cu anumite probleme din sanatate. Ministerul Sanatatii nu a putut cheltui aproape cinci la suta din bani din cauza intarzierii organizarii unor licitatii de catre comisiile desemnate in acest sens. Faptul ca am returnat la bugetul de stat aceasta suma m-a deranjat si pe mine, de aceea am cerut un control riguros vizavi de respectivele licitatii, iar cei vinovati vor plati chiar si penal, daca va fi cazul, pentru situatia creata", a mai spus Nicolaescu, citat de Mediafax. (C.E.)
Orban: Dezvaluire iresponsabila
Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat ieri ca dezvaluirea presedintelui Traian Basescu privind interceptarea unor convorbiri telefonice ale ministrilor este "total iresponsabila", sustinand ca seful statului se afla "intr-o stare psihica deplorabila". "Din punctul meu de vedere, este absolut ilegal faptul ca seful statului avea asa-zise atentionari de la serviciile secrete in legatura cu discutiile telefonice ale membrilor Guvernului", a afirmat Orban, citat de Mediafax. El a catalogat dezvaluirea lui Traian Basescu drept "iresponsabila", sustinand ca aceasta evidentiaza faptul ca "locatarul de la Cotroceni" se afla intr-o stare psihica "deplorabila". "Afirmatia presedintelui Traian Basescu mi se pare o noua dezvaluire total iresponsabila, fiind tot mai vizibila starea psihica deplorabila in care se afla locatarul de la Cotroceni", a adaugat vicepresedintele liberal. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.