Bourdelle mai sta la MNAR
Expozitia "Antoine Bourdelle vector al modernitatii" ramane deschisa la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) pana pe 4 februarie. Inainte de a se intoarce la Muzeul Bourdelle din Paris, lucrarile expuse in sufrageria fostului Palat Regal, spatiu care pastreaza atmosfera interbelica, pot fi vazute de publicul din Romania inca doua saptamani. Evenimentul a fost conceput cu ocazia Anului Francofoniei si a fost inaugurat in ziua deschiderii Sommet-ului Francofoniei la Bucuresti. Alaturi de sculpturile aduse din Franta, expozitia cuprinde si lucrari de grafica si fotografii realizate de Bourdelle, precum si sculpturi ale artistului din patrimoniul MNAR care au fost achizitionate de-a lungul timpului de celebrul colectionar Anastase Simu. Influenta sculptorului francez asupra artei romanesti este evidentiata prin includerea in expunere a unui grup de lucrari semnate de cinci dintre elevii sai romani: Irina Codreanu, Margareta Cosaceanu-Lavrillier, Celine Emilian, Mihai Onofrei si Vasile Vasiliu-Falti. (M.A.)
Sucevita la UNESCO
Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) va trimite la UNESCO, pana la sfarsitul lunii, un dosar prin care solicita inscrierea Bisericii Manastirii Sucevita pe Lista Patrimoniului Cultural Mondial, dupa cum a declarat Virgil Nitulescu, secretarul general al MCC, ieri. Demersul MCC este determinat de faptul ca pe Lista UNESCO sunt deja inscrise bisericile pictate din nordul Moldovei. "Dorim extinderea acestora prin cuprinderea pe Lista UNESCO si a Bisericii Manastirii Sucevita. Atunci cand acestea au fost incluse pe lista, la solicitarea unei influente persoane de la UNESCO, s-a refuzat si trecerea Sucevitei in patrimoniul mondial", a explicat Nitulescu. El a facut aceste precizari in cadrul unui bilant al realizarilor MCC in domeniul patrimoniului cultural national pe 2006. In acest context, Nitulescu a amintit si de dosarul depus la UNESCO pentru trecerea pe Lista Patrimoniului Mondial a Centrului Vechi al Sibiului, la care se va primi un raspuns in luna octombrie. (M.L.)
Concurs la Cartea Romaneasca
Concursul de debut al Editurii Cartea Romaneasca a intrat in faza de jurizare, dupa ce pe data de 31 decembrie s-a incheiat depunerea manuscriselor. 64 de manuscrise au fost selectate, 34 la sectiunea poezie, 25 la sectiunea proza, trei la sectiunea teatru si doua la sectiunea eseu/critica literara. Castigatorii de anul acesta vor fi anuntati pana in data de 31 martie, urmand ca manuscrisele declarate castigatoare sa fie publicate. (M.A.)
Comemorare Coroama Stanca
Astazi, la sediul UNITER are loc comemorarea Soranei Coroama Stanca, care astazi ar fi implinit 86 de ani, ocazie cu care va avea loc si lansarea cartii "Din zori pana in amurg" a mamei sale Mansi Barberis, in prezenta traducatoarei Otilia Doroteea Borcia, a editorului Maria Marian si a scriitoarei Doina Uricariu. Vor mai fi prezenti presedintele UNITER, Ion Caramitru, scenografa Hristofenia Cazacu, scriitoarea Mara Chiritescu etc. (D.C.)