Prezenta Nasului in Comitetul Executiv va apara Romania de arbitri ostili.

Cu trei zile inainte de alegerile pentru Comitetul Executiv al UEFA, care vor avea loc in Germania, la Düsseldorf, Mircea Sandu debordeaza de optimism. Presedintele FRF, aflat la a doua tentativa de a accede in „guvernul" fotbalistic de la Nyon, crede ca recunoasterea lui ca membru in high-life va schimba mult din atitudinea UEFA fata de fotbalul romanesc. „Cred ca o eventuala numire a mea in Comitetul Executiv al UEFA ar aduce un plus de imagine fotbalului nostru. Adica vom fi perceputi altfel de cei de acolo si vom avea anumite beneficii. Nu ne asteptam acum sa trimita arbitri care sa ne impinga de la spate, dar echipele noastre vor fi privite altfel. De asemenea, fiind acolo vom avea acces mult mai usor la informatii", a spus Nasu’. Mircea Sandu va pleca miine dimineata spre Germania, congresul urmind sa aiba loc simbata si duminica. In urma cu citiva ani, Nasu’ era amendat cu 10.000 de euro pentru declaratii defaimatoare la adresa arbitrilor care au gresit impotriva nationalei, sanctiune anulata ulterior dupa ce presedintele FRF a retractat cele spuse.

Pe ce se bazeaza Mircea Sandu

Un loc in Comitetul Executiv inseamna un vot in stabilirea celor mai importante hotariri din fotbalul european. In functie de interesele uneia sau ale alteia dintre federatii, se poate negocia un arbitraj cel putin onest al unui „cavaler" din tara multumita de votul tau. UEFA nu este nici pe departe o manastire, multe dintre mizeriile arbitrajului european iesind la suprafata in recent incheiatul scandal „Moggiopoli". Procuratura italiana a dat publicitatii inregistrari ale unor convorbiri telefonice intre Luciano Moggi, fostul administrator delegat al lui Juventus Torino, si Pierluigi Pairetto, fost vicepresedinte al Comisiei pentru Arbitri la UEFA. Pairetto era docil in fata lui Moggi, trimitind pentru Juve arbitri ceruti de torinezi la meciurile din Champions League!

Platini e mai pe gustul nostru

Important pentru Mircea Sandu este si cui va da votul pentru presedintia forului european. Reuters a facut recent o comparatie intre Lennart Johansson si Michel Platini, adversari in acest weekend pentru presedintia UEFA.

Suedezul este considerat mult mai conservator si alunecos, fosta glorie a fotbalului francez stralucind prin nonconformism si prin fronda etalata in fata marilor puteri europene. Johansson nu vrea modificarea structurii actuale a Ligii Campionilor, o sursa incredibila de venituri pentru intregul fotbal european, pe cind Platini vrea sa ia cite un loc Italiei, Angliei, Germaniei si Spaniei, pentru a facilita accesul la succese si bani pentru cluburile din Est. Ambii au insa si puncte comune: apropierea fata de legislatia UE si identificarea acelorasi probleme pentru fotbalul european, in rasism, meciuri trucate, doping si influenta agentilor de jucatori.