Presedintele american, George W. Bush, s-a lansat, aseara, intr-o tentativa de a-si redresa capitalul de popularitate - serios sifonat, dupa expunerea noii strategii pentru Irak - prin traditionalul discurs prezidential anual privind Starea Natiun
Presedintele american, George W. Bush, s-a lansat, aseara, intr-o tentativa de a-si redresa capitalul de popularitate - serios sifonat, dupa expunerea noii strategii pentru Irak - prin traditionalul discurs prezidential anual privind Starea Natiunii.
Liderul de la Casa Alba se pregatea, ieri, sa sustina primul sau discurs anual despre Starea Natiunii in fata noului Congres, controlat de Opozitia democrata, care si-a adjudecat legislativele partiale din 7 noiembrie trecut. In acest contex, era de asteptat ca liderul de la Casa Alba sa militeze, din nou, pentru cooperarea dintre cele doua tabere. "Am de gand sa reamintesc Congresului (...) ca suntem capabili sa facem lucruri marete", a declarat Bush intr-un discurs publicat de USA Today si consultat de Mediafax. Liderul de la Casa Alba rosteste acest discurs - programat sa dureze 50 de minute - in cel mai delicat moment politic din cei sase ani de mandat ca presedinte. Potrivit unui sondaj publicat de The Washington-Post si ABC News, liderul de la Casa Alba este sustinut, la ora actuala, de numai 33 la suta dintre americani. Acelasi test public releva ca 65 la suta dintre americani se opun planurilor presedintelui de suplimentare a efectivelor din Irak cu 21.500 de militari. Bush a precizat, inca de ieri, ca se va referi la stategia pentru Irak, receptata cu nemultumire in Congres.
Americanii tremura pentru impozite
Chiar in preajma discursului anual, prestigiosul cotidian american Washington Post relateaza ca premierul irakian, Nuri al-Maliki, i-ar fi propus presedintelui Bush, in noiembrie, sa retraga trupele din Bagdad si sa lase Guvernul de la Bagdad sa asigure controlul securitatii in capitala. Potrivit cotidianului, liderul de la Casa Alba ar fi respins imediat initiativa lui Maliki, optand, dupa cum el insusi a declarat-o, in discursul sustinut la 10 ianuarie, pentru o suplimentare a trupelor americane detasate in Irak, prin trimiterea a inca 21.500 de militari. Adjunctul liderului retelei teroriste Al-Queda l-a sfidat pe Bush, cerandu-i sa mobilizeze intreaga sa armata in Irak. "De ce trimiti doar 20.000 de militari? De ce nu trimiti 50.000 sau 100.000?", a intrebat Ayman al-Zawahiri, in cadrul unei inregistrari video date publicitatii ieri. Discursul lui Bush despre Starea Natiunii urma sa includa propuneri privind folosirea de combustibili alternativi pentru a reduce dependenta Statelor Unite fata de importurile de petrol sau despre modalitatile de acordare a cetateniei americane pentru cele 12 milioane de imigranti ilegali din SUA. In domeniul ocrotirii sanatatii, americanii asteptau ca Bush sa anunte o initiativa care ar putea determina majorarea impozitelor pentru circa 30 de milioane de americani care au deja unul dintre cele mai scumpe sisteme de asigurari de sanatate. Inaintea discursului, presedintele SUA nu parea dispus sa adopte masuri privind majorarea taxelor, disputele sale cu democratii sustinatori ai acestor propuneri fiind, de altfel, de notorietate. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.