Retinerea in Bulgaria a unui angajat CNCAN, in noiembrie 2006, ar putea fi interpretata ca un raspuns la pozitia pe care institutia din Romania a avut-o in contextul proiectului centralei nucleare Belene, intrucat nici o acuzatie nu a putut fi probat
Retinerea in Bulgaria a unui angajat CNCAN, in noiembrie 2006, ar putea fi interpretata ca un raspuns la pozitia pe care institutia din Romania a avut-o in contextul proiectului centralei nucleare Belene, intrucat nici o acuzatie nu a putut fi probata, considera seful institutiei, Vilmos Zsombori. "Din moment ce in Bulgaria a avut loc un proces in care s-a cerut arestarea angajatului nostru, iar Justitia bulgara a decis eliberarea sa pe motiv ca nu s-a putut proba nici o acuzatie, imi este greu sa cred ca purtarea autoritatilor bulgare nu a fost o razbunare pentru pozitia pe care noi am avut-o in contextul Belene", a declarat, ieri, presedintele CNCAN. Potrivit Mediafax, Romania nu s-a opus explicit construirii unei centrale nucleare la Belene, in Bulgaria, insa a cerut bulgarilor, in cadrul consultarilor impuse de Conventia de la Espoo, sa respecte o serie de norme de siguranta. De asemenea, pozitia Romaniei a fost aceeasi cu cea exprimata de principiu si de Agentia Internationala pentru Energie Atomica de la Viena. Ion Stan, angajat al Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare, aflat in interes de serviciu intr-o delegatie in Bulgaria, a fost retinut de autoritatile de frontiera bulgare la punctul de intrare in tara de la Ruse, la sfarsitul anului trecut. Stan a fost atunci acuzat ca ar fi participat, in 2003, in Spania, la un jaf armat, o talharie asupra unei persoane in timpul careia s-ar fi folosit si arme de foc. "Cazierul sau este si a fost curat. Nu s-a putut proba absolut nici o acuzatie", a precizat Zsombori. (Oana ROTARU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.