Liderii PSD vor sa inlocuiasca CSAT cu un Consiliu al Securitatii Nationale, in care deciziile sa nu fie luate pe baza unanimitatii, a anuntat ieri, presedintele social-democrat Mircea Geoana. El a mentionat ca aceasta propunere se va regasi in va
Liderii PSD vor sa inlocuiasca CSAT cu un Consiliu al Securitatii Nationale, in care deciziile sa nu fie luate pe baza unanimitatii, a anuntat ieri, presedintele social-democrat Mircea Geoana. El a mentionat ca aceasta propunere se va regasi in varianta PSD de modificare a legilor sigurantei nationale, pe care partidul o va introduce in Parlament.
Geoana a precizat ca, in afara subiectelor tinand de decizii legate de siguranta nationala, cum ar fi participarea cu trupe militare in teatre de operatiuni, mecanismul de adoptare a deciziilor in Consiliul mentionat ar trebui sa se bazeze pe o majoritate calificata si pe reguli precise. In opinia liderului PSD, o astfel de masura ar fi necesara si pentru ca, in actuala formula, CSAT este paralizat din cauza "luptei" dintre presedinte si premier, care sunt de "culori" diferite. Pesedistii mai doresc sa existe in Parlament o singura comisie de control al serviciilor de informatii, iar presedintele acestei comisii sa faca parte din consiliul securitatii nationale. Intrebat daca este posibil ca PSD sa conlucreze pe tema legilor sigurantei cu PNL, din moment ce si liberalii au anuntat ca vor inainta o initiativa legislativa similara, Geoana a negat. "In nici un caz nu vom lua nici varianta liberala, nici varianta lui Basescu, intrucat fiecare din ele incearca sa duca in ograda stapanului politic influenta si forta serviciilor de informatii", a spus el. Presedintele PSD a mai spus, raspunzand unei intrebari legate de oportunitatea reducerii numarului serviciilor de informatii si a ofiterilor informativi, ca prioritatea PSD este asigurarea unui "control democratic" asupra acestor structuri, adaugand ulterior ca, in functie de propunerea concreta a PNL in acest sens, PSD va lua o decizie in timpul dezbaterilor parlamentare.
Comisie pentru interceptarile ilegale
Social-democratii au mai hotarat sa solicite si infiintarea unei comisii de control parlamentar privind interceptarile telefonice ilegale. "Presedintele Traian Basescu ne-a confirmat, la o ora maxima de audienta, ca telefoanele oamenilor publici sunt ascultate si, de aceea, am decis infiintarea unei comisii de control parlamentar privind interceptarile telefonice ilegale din Romania", a motivat Geoana. El a cerut tuturor institutiilor abilitate in privinta ascultarilor telefonice sa prezinte o lista completa pentru fiecare interceptare si ascultare in parte. "Este nepermis ca, intr-o Romanie europeana, sa avem acest val de abuzuri care sunt pasibile cu pedeapsa penala. Sunt convins ca partidele parlamentare ne vor sprijini in acest demers", a spus Mircea Geoana. Personal, el s-a declarat in favoarea unui sistem de interceptari de catre o institutie autonoma, pe model american. Pe de alta parte, Geoana a mai facut un apel catre prim-ministru si catre Guvern ca toate rezultatele rapoartelor Corpului de Control al premierului sa fie date publicitatii cat mai repede.
Geoana nu cunoaste Constitutia
Desfiintarea CSAT nu este posibila printr-o simpla lege, dupa cum vor social-democratii, pentru acesta fiind nevoie de modificarea Constitutiei. In Legea fundamentala institutia vizata de pesedisti este clar definita. Potrivit articolului 119, CSAT "organizeaza si coordoneaza unitar activitatile care privesc apararea tarii si securitatea nationala, participarea la mentinerea securitatii internationale si la apararea colectiva in sistemele de alianta militara, precum si la actiuni de mentinere sau de restabilire a pacii". (R.A., O.B.)
Reuters: Romania, paralizata de criza
"Romania, paralizata de o criza guvernamentala" este titlul unui comentariu realizat de agentia Reuters pe tema recentelor convulsii politice de la Bucuresti. Potrivit articolului, "Guvernul Romaniei se afla la un pas de colaps, la doar trei saptamani dupa ce Bucurestiul s-a alaturat UE, amenintand sperantele acestei tari de a avea unele beneficii rapide din aderarea la clubul european".
Una dintre concluziile analizei Reuters, care aminteste recentul ping-pong al declaratiilor dintre presedintele Basescu si premierul Tariceanu, este aceea ca "Romania risca sa fie izolata in cadrul celor 27 de membri ai blocului european, in cazul in care coalitia de centru se destrama".
Ambasadorii statelor UE acreditati la Bucuresti au discutat ieri la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu. El a sustinut ca Romania isi va aduce contributia la solidaritatea europeana pentru atingerea obiectivelor comune si a asigurat Presedintia germana de intregul sprijin pentru abordarea constructiva a prioritatilor mandatului german. "Din aceasta perspectiva, seful statului s-a referit la pozitia Romaniei asupra principalelor dosare europene de pe agenda UE in acest semestru: Tratatul Constitutional, extinderea, politica energetica, migratia. Presedintele tarii a precizat ca aceste subiecte, impreuna cu alte aspecte ce tin de adaptarile cerute de noul statut al Romaniei, vor fi reluate cu prilejul vizitei pe care o va efactua la Bruxelles in perioada 30-31 ianuarie", se mentioneza in comunicat. (L.P./A.H.)
Marko dezaproba ascultarea ministrilor
Presedintele UDMR Marko Bela a declarat, ieri, ca nu este de acord ca ministrii sau alti demnitari sa fie "ascultati" de serviciile secrete.
"Eu nu sunt de acord ca aceasta problema ar trebui rezolvata printr-o anumita atentionare si anume, daca avem demnitari importanti, de exemplu ministri, atunci sa nu fie ascultati acesti ministri", a spus Marko Bela. In opinia liderului UDMR, daca unii ministri ajung intr-o situatie in care trebuie sa le fie ascultate telefoanele, atunci acestia "nu mai sunt demni sa fie ministri". "Nu sunt de acord ca ministrii nostri, parlamentarii nostri sa fie ascultati si sa consideram ca acest lucru este firesc", a opinat Marko Bela. El a spus ca nu a fost de acord nici cu o serie de dispozitii care ar facilita ascultarea si urmarirea unor cetateni, indiferent daca sunt demnitari sau cetateni de rand. "Daca avem ministri care trebuie sa fie ascultati, urmariti de serviciile secrete sau de Procuratura, atunci avem o problema si problema trebuie rezolvata si (ar trebui - n.r.) sa fim foarte atenti ce vorbim", a explicat liderul UDMR. Intrebat de catre ziaristi daca a fost prezent la sedinta Guvernului in care presedintele Basescu i-ar fi avertizat pe ministri despre ascultarea telefoanelor, Marko Bela a spus: "Nu-mi amintesc, va spun sincer". (R.I.P.)
"A deconspirat o activitate secreta a serviciilor"
Secretarul Comisiei SRI, vicepresedintele PSD Ion Stan (foto), a declarat, ieri, citat de Mediafax, ca presedintele Basescu avea dreptul sa primeasca de la servicii date cu relevanta despre componenta economica a sigurantei nationale, dar nu avea voie sa foloseasca public aceste informatii.
In opinia sa, Basescu nu avea voie sa foloseasca in mod public astfel de date. "Dansul (Basescu - n.r.) a deconspirat o activitate secreta a serviciilor de informatii si a scurs informatii catre vectorii de siguranta nationala care se aflau in atentia serviciilor la acea data", a afirmat Stan. El a apreciat ca Basescu, in calitate de garant al bunei fuctionari a institutiilor statului si ca sef al CSAT, ar fi trebuit, in urma informatiilor primite, sa dispuna masuri de prevenire si contracarare a posibilelor acte de spionaj si tradare si, impreuna cu premierul, sa ia masura de demitere a ministrilor si demnitarilor implicati. "Inseamna nu doar ca el a stiut de informatiile respective si a incurajat anumite cercuri de interese, dar i-a si prevenit pe vectorii de siguranta nationala, aflati si in faza cercetarii penale, ceea ce constituie o imixtiune, contrara prevederilor constitutionale, in actul de cercetare penala", a spus Stan. El a apreciat, de asemenea, ca Basescu a facut o scurgere de informatii catre cei care erau in monitorizarea serviciilor de informatii. "Presedintele, probabil, nu a realizat ca prezentand public acele demersuri a facut o prevenire a unor membri ai Guvernului, a facut o scurgere de informatii catre oameni care erau in monitorizarea serviciilor de informatii. Informatiile respective au ajuns la vectorii de siguranta prin intermediul presedintelui. A incalcat grav prerogativele constitutionale, dar si legile sigurantei nationale", a mai aratat Stan. (R.A.)
Boc: "Geoana spune prostii"
Liderul PD, Emil Boc, a criticat ieri la Realitatea TV, propunerea PSD de desfiintare a CSAT, argumentand ca o astfel de propunere nu poate fi reglementata printr-un act normativ, intrucat existenta CSAT este consfintita de Constitutie. "Nu am auzit atat de multe prostii intr-un interval atat de scurt de multa vreme", a spus Boc referindu-se la propunerea lansata de liderul pesedistilor. Potrivit lui Boc, existenta CSAT este reglementata in articolul 119 din Constitutie si nu poate fi desfiintata printr-un proiect de lege. Un astfel de demers ar implica revizuirea Constitutiei si, implicit, consultarea populara in acest sens. (C.E.)
Initiativa apartine PNL
Liberalii au atentionat ieri PSD ca initiativa de desfiintare a CSAT apartine de fapt PNL. "Este o preluare a propunerii PNL facuta in august sau septembrie anul trecut. Fiind propunerea noastra, vom sustine desfiintarea CSAT si infiintarea unui organism de securitate care sa fie conform cu cele similare din celelalte state europene", a afirmat Ludovic Orban, vicepresedinte
al liberalilor. (R.G.)
UDMR e impotriva
Liderul UDMR, Marko Bela, considera ca nu este necesara desfiintarea CSAT, asa cum solicita PSD, insa apreciaza ca ar trebui clarificate, prin modificarea Constitutiei, atributiile acestei institutii. "Noi vom face foarte repede propuneri de modificare a Constitutiei in legatura cu clarificarea relatiilor dintre institutiile si atributiile institutiilor statului. In cadrul acestor propuneri ne vom referi si la CSAT", a spus ieri Marko. El a admis ca in momentul de fata atributiile CSAT, la fel ca atributiile altor institutii, sunt "destul de ambigue". Liderul Uniunii a anuntat ca un grup de juristi ai UDMR se va ocupa de redactarea unor propuneri de modificare a Constitutiei referitoare la atributiile unor institutii fundamentale ale statului. (Mediafax)
PC va analiza
Parlamentarii Partidului Conservator vor analiza intentia anuntata de social-democrati privind desfiintarea CSAT si inlocuirea acestuia cu un consiliu al securitatii nationale, cu toate ca o asemenea structura ar reprezenta aproximativ acelasi lucru, a declarat ieri senatorul PC Codrut Seres. El a pledat pentru functionalitatea acestei structuri, indiferent ce titulatura are, in conditiile in care, in opinia sa, "CSAT nu functioneaza de doi ani". "CSAT a fost folosit mai mult ca o structura consultativa, atunci cand presedintele a simtit nevoia, destul de rar, sa se consulte cu alte persoane", a afirmat Seres. In ceea ce priveste serviciile de informatii, PC doreste ca acestea sa fie folosite in interesul tarii si sa nu fie implicate in lupta politica, a sustinut Codrut Seres. (Rompres)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.