„Spionii" si „tradatorii" au fost pusi in libertate pentru ca Parchetul nu a putut convinge instanta ca cei patru sint un pericol public.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis ieri recursul impotriva masurii arestarii preventive formulat de Dorinel Mucea, Mihai Donciu (foto), Vadim Benyatov si Stamen Stancev, singurii inculpati privati de libertate din dosarul privatizarilor strategice. Completul de noua judecatori al Inaltei Curti a decis inlocuirea masurii privative de libertate cu aceea a interdictiei de a parasi Capitala, in perioada 23 ianuarie-22 februarie. Aparatorul lui Mihai Donciu (fost consilier al ministrului Comunicatiilor), avocata Ana-Maria Mihalcescu, ne-a declarat ca „instanta a pronuntat o solutie care trebuia data de la inceput, in conditiile in care singurele probe ale procurorilor erau interpretarea unor crimpeie de convorbiri telefonice - pentru ca nu au fost redate toate convorbirile. Iar cei care au facut interpretarile nu sint familiarizati cu anumite notiuni juridice".

Cu privire la elementele noi aduse de aparatori in sprijinirea cererii clientilor lor, avocata Mihalcescu a spus ca, spre exemplu, ultimele probe depuse la dosar in apararea clientului (Mihai Donciu) sau au fost documentatia privind licitatiile incriminate si o adresa a ministerului de resort din care reiesea foarte clar ca Donciu nu avea acces la informatii cu caracter secret si ca nu au fost scurgeri de secrete. Cristian Iordanescu, avocatul lui Vadim Benyatov, a spus ca „cei care au judecat pina acum fie nu au vrut, fie nu au stiut sa judece corect". El a adaugat ca acest proces a scos in evidenta „anacronismul legislatiei romanesti, in baza careia, ca in epoca stalinista, intii te aresteaza, pe urma se cauta probe".