Pelicula "Dreamgirls" a obtinut cele mai multe nominalizari la statuetele aurite, anume opt. Nu si la "Cel mai bun film", categorie la care nu se prefigureaza vreun favorit.

Ieri, anuntul nominalizarilor la statuetele aurite le-a facut pe plac specialistilor si critici lor de film, deoarece lipseau marile surprize. Singura era ca pelicula "Dreamgirls", considerata favorita, nu a intrat in cursa pentru "cel mai bun regizor" sau pentru "Cel mai bun film".

Scorsese, poate, poate

Pentru titlu de "Cel mai bun film" se bat "Cirtita", "Babel", "Scrisori din Iwo Jima", "Fiecare se crede normal", alaturi de britanicul "Regina". La categoria "Cel mai bun regizor", figureaza patru dintre aceste pelicule - adica Martin Scorsese (care a ratat deja ceva nominalizari), Alejandro Gonzalez Inarritu, Stephen Frears si Clint Eastwood Ė carora li se adauga englezul Paul Greengrass cu "Zborul United 93". In plus, in cursa pentru trofeul consacrat celei mai bune actrite, britanica Helen Mirren este considerata drept favorita, dar, oricum, parte din concurenta ei (cu exceptia lui Penelope Cruz si Meryl Streep) vine tot din Regatul Unit: Judi Dench si Kate Winslet. Leonardo di Caprio ("Diamantul singeriu"), Ryan Gosling, ("Half Nelson"), Peter O'Toole ("Venus"), Will Smith ("In cautarea fericirii") si Forest Whitaker ("The Last King of Scotland") concureaza pentru titlul de "Cel mai bun actor".

Apocalipsa pentru Gibson

Marele perdant al nominalizarilor este insa Mel Gibson. Pelicula sa, "Apocalypto", nu s-a ales cu selectarea in categoria "Cel mai bun film intr-o limba straina", unde au intrat in competitie, in schimb, "After the Wedding" (co-productie Danemarca-Suedia), "Days of Glory" (co-productie Franta, Belgia, Maroc si Algeria), "The Lives of Others" (Germania), "Panís Labyrinth" (co-productie Mexic, Spania si SUA) si "Water" (co-productie Canada-India). Filmul lui Gibson are insa trei nominalizari, mai precis la realizari deosebite in domeniul machiajului, mixajul sunetului si montajul sunetului. Cistigatorul titlului de "Cel mai bun scenariu" se va alege din "Babel", "Fiecare se crede normal", "Regina", Ď"Scrisori din Iwo Jima" si "Panís Labyrinth". Statueta pentru cel mai bun scenariu, dar de data aceasta adaptat, ar putea reveni lui "Borat", "Copiilor tatalui", "Cirtitei", lui "Notes on a Scandal" sau lui "Little children".

Secundari brevetati de Globurile de Aur

Eddie Murphy ("Dreamgirls") e favoritul la "Cel mai bun actor intr-un rol secundar", iar rivalii sai sint Alan Arkin ("Fiecare se crede normal"), Jackie Earle Haley ("Little Children"), Djimon Hounsou ("Diamantul singeriu") si Mark Wahlberg ("Cirtita"). Cit despre echivalentul feminin al sectiunii, faimoasa Cate Blanchett ("Notes on a Scandal"), care a jucat si in "Babel", concureaza cu colegele ei de distributie, Adriana Barraza si Rinko Kikuchi, cu deja premiata cu Globul de Aur Jennifer Hudson ("Dreamgirls") si cu minora Abigail Breslin ("Fiecare se crede normal").