Romania a aderat la UE cu mare tam-tam, dar taranii care locuiesc dincolo de granita, in Republica Moldova, ridica din umeri nedumeriti, se spune intr-un comentariu realizat de agentia Reuters, intitulat "Saracia acapareaza Republica Moldova, afla
Romania a aderat la UE cu mare tam-tam, dar taranii care locuiesc dincolo de granita, in Republica Moldova, ridica din umeri nedumeriti, se spune intr-un comentariu realizat de agentia Reuters, intitulat "Saracia acapareaza Republica Moldova, aflata acum la granita cu UE".
Doi tarani de peste Prut castiga, in total, pe luna, o pensie de 600 lei moldovenesti (aproape 50 USD), aceasta tara fiind, conform statisticilor, cea mai saraca din Europa, continua textul. "La 15 ani de la obtinerea independentei, venitul lunar in acest stat de 4 milioane de locuitori ajunge la 100 de dolari, in timp ce in Romania este de 320 de dolari", subliniaza Reuters, mentionand ca peste un milion de moldoveni au plecat din tara pentru a munci in Rusia, Italia, Spania si Portugalia. Iar cel putin 500.000 dintre moldoveni cauta sa obtina cetatenia UE sau cea romana.
"Moldovenii impart aceeasi cultura si limba cu vecinii lor vestici, iar cea mai mare parte a Moldovei a fost candva parte a Romaniei", subliniaza comentariul, accentuand ideea ca anii lungi de dezvoltare separata au subminat orice notiune de reunificare a celor doua tari. In plus, situatia a fost complicata de razboiul izbucnit in 1992, cand separatistii transnistreni si-au creat propriul stat in regiunea vorbitoare de limba rusa, Transnistria. "Oficialii UE sustin ca proximitatea poate aduce beneficii unei tari care spune ca vrea sa lase in urma umbra puterii Rusiei si sa faca parte din grupul celor 27 state UE, reticent in fata unei noi extinderi", mentioneaza comentariul. Politica pro occidentala a Moldovei a inclinat balanta in favoarea legaturilor cu Bucurestiul. Dar, conchide comentariul, aceasta politica, precum si acuzatiile ca Moscova sprijina separatistii din Transnistria, a provocat frictiuni cu Kremlinul, care, pentru o vreme, a interzis exporturile de vin si a impus cresteri mari ale pretului la gazele furnizate Republicii Moldova. Mai nou, aderarea Romaniei la UE a avut efecte negative in privinta obtinerii de vize necesare trecerii granitei. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.