In urma cu o saptamana, un venerabil retor spunea intr-o emisiune de televiziune ca justitia romaneasca ar avea nevoie de-o operatie similara sau identica celei intitulate "Cu mainile curate", care a zguduit Italia la inceputul anilor '90 ai secolulu
In urma cu o saptamana, un venerabil retor spunea intr-o emisiune de televiziune ca justitia romaneasca ar avea nevoie de-o operatie similara sau identica celei intitulate "Cu mainile curate", care a zguduit Italia la inceputul anilor '90 ai secolului trecut. Or, se stie astazi ca operatiunea judiciara "Mani pulite" a fost orchestrata politic. Sau, cu alte cuvinte, au fost atinse obiective politice cu mijloace judiciare. Odata prabusit comunismul in tarile foste satelite ale Moscovei, sau odata sfarsit "al treilea razboi mondial" (razboiul rece), presa si fortele economice italiene au socotit ca nu mai este nevoie de o stabilitate politica puternica asigurata de fortele de dreapta. Asa s-a declansat operatiunea "Mani pulite", in 1992; operatie prin care magistratii italieni au scos la iveala o suita de fapte de coruptie. Demersul acesta a avut, de altfel, si un al doilea act, numit "Tangitopolis".
Dupa ce magistratii italieni, in frunte cu judecatorul Antonio Di Pietro, si-au facut publice concluziile, rezultatul a fost disparitia a cinci partide italiene de pe scena politica, intre care Partidul Socialist, condus de Bettino Craxi, fost premier, care s-a refugiat ulterior in Tunisia, unde a si murit. Insa lovitura cea mai serioasa a primit-o Partidul Democrat-Crestin ("La Democrazia Cristiana"), care tinuse vreme de patru decenii comunismul in frau in Italia. In felul acesta s-au redresat comunistii, intrucat dupa declansarea operatiunii "Mani pulite" numerosi italieni si-au revizuit optiunile in calitate de alegatori. In consecinta, "Maini curate" a dobandit si denumirea de "Togile rosii". Asa incat, daca stie ce spune, venerabilul retor pomenit mai sus ar dori un demers politic sub pavaza judiciara colorat in rosu aprins. Pentru ca aceasta a insemnat in realitate "Mani pulite"!
La vremea respectiva, adica in 1992, tenorul juridic care a primit aplauze la scena deschisa a fost, asa cum spuneam, Antonio Di Pietro. In realitate, un alt judecator de instructie, Carlo Palermo, a fost acela care a inceput, inca din 1983, cercetarile privind coruptia la inalt nivel din Italia. In 1984, Carlo Palermo l-a trimis pe Craxi in fata unei comisii de ancheta "pentru delictul de finantare ilicita a Partidului Socialist Italian si aspecte conexe legate de traficul cu arme". Initial, Carlo Palermo a fost sanctionat pentru anchetarea premierului, pentru ca ulterior sa fie "reabilitat". Pentru tenacitatea cu care a investigat fapte de inalta coruptie si afaceri mafiote, dar poate si pentru ca a fost judecatorul de instructie care l-a anchetat pe Ali Agca, atentatorul la viata Papei Ioan Paul al II-lea, ancheta in care a respins teza "filierei bulgare", acreditata oficial, Carlo Palermo a fost victima unui atentat din care abia a scapat cu viata (soferul si agentul sau de paza fiind omorati). Laurii actiunii "Maini curate" i-a cules insa integral Di Pietro. Cand a venit vremea lor. In 1992.
Ca unul care evit urechismul, recomand cartea lui Carlo Palermo, "Il Giudice", Reverdito Edizioni, Trento, 1997. Volumul contine si trimiteri referitoare la initierea in Masonerie a colonelului Ghadafi (cf. pag. 215, 216, 248), conducatorul Libiei, vizitat recent de presedintele Basescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.