"In 2005, in septembrie daca imi aduc aminte bine, ii atentionam pe membrii de Guvern sa fie atenti ce vorbesc si cu cine vorbesc la telefon. Pentru ca deja aveam semnale de la serviciile de informatii despre discutii care nu erau in regula intre ministri si chiar unul din cei care este arestat la ora asta", a spus Basescu. Traian Basescu a facut afirmatia fara nici o tresarire. Ba chiar a intarit-o: "Cum se face ca dumneavoastra (n. red. - membrii Guvernului) apareti in aceste informari ale SRI ca vorbiti la telefon cu cei urmariti? Cum Dumnezeu se face ca voi tocmai cu astia vorbiti?!"
Basescu a facut, asadar, publice niste informatii cu caracter secret, de la SRI, din informarile pe care le primea zilnic, in mod legal. Astfel, seful statului i-a pus in garda pe anumiti ministri, ca au telefoanele ascultate. Sa fi fost ministrii PD? Ai PNL? Cu siguranta, insa, unul era al PC... Nu mai e acum nici un secret ca telefoanele lui Codrut Seres au fost supravegheate. Iar, acum, Codrut Seres este cercetat de procurori. Mai mult, Basescu a dezvaluit tot la "Zona fierbinte" ca l-a avertizat pe Seres ca va ajunge la inchisoare. "A fost un avertisment prietenesc", a adaugat seful statului. Daca ne gandim ca la sedinta a CSAT, pe tema sigurantei energetice, Basescu i-a aruncat peste umar lui Seres: "Ce, mai Codrut, ti-e frica ca (sic!) facem CSAT pentru tine?", deja afirmatia televizata de luni seara devine deosebit de grava.
Dar prin avertismentul dat tuturor ministrilor, seful statului a facut si altceva, care nu mai poate fi considerata o simpla gafa basesciana. Presedintele s-a interpus, in mod direct, intr-un act de justitie. Caci telefoanele anumitor persoane urmarite penal au fost interceptate de SRI cu mandat de la Parchet (la acea vreme si, mai apoi, de la judecatori), in urma - cel putin - a unor sesizari penale. Daca acei prezumtivi infractori au luat legatura cu membrii Guvernului Tariceanu si, in urma acestor interventii ar fi putut aparea fapte clare de coruptie, atunci era firesc ca presedintele Basescu sa nu avertizeze una din parti si sa zadarniceasca mersul anchetei, obtinerea unor dovezi impotriva unor conducatori de ministere. Fapta este deosebit de grava si are un caracter penal. Vorbim despre un abuz pe care l-a comis Traian Basescu, in detrimentul unei anchete a Parchetului. Obstructionarea Justitiei este in acest caz evidenta. Dar si asumata. Basescu a recunoscut public ca a produs, la randu-i, o imixtiune in Justitie, adica exact ceea ce l-a acuzat pe Tariceanu, de pilda, cand a dat acel telefon procurorului general de atunci, Ilie Botos, pentru a se informa despre arestarea lui Dinu Patriciu. Basescu, care tocmai spusese in aceeasi emisiune televizata ca nu a intervenit niciodata pentru nimeni si ca a incriminat "biletelul roz" al lui Tariceanu, ne demonstreaza viceversa. El a intervenit, dar mult mai subtil. Nu a sunat la Parchet, dar i-a avertizat pe posibilii corupti ai Guvernului. Iar daca tinem cont de faptul ca Seres a "picat" in plasa, impreuna cu Stamen Stancev & Co., atunci pe cine dorea sa protejeze Basescu? Presedintele declara ca a facut avertismentul pentru toti membrii Cabinetului, intrucat nu si-ar fi dorit ca un ministru sa ajunga in aceasta situatie. Da, dar Seres a ajuns! Nu cumva Basescu a dorit, de fapt, sa se spele pe mani de Seres? Cu alte cuvinte: "Eu l-am avertizat! Nu pot fi banuit ca l-am mazilit." Insa, fapta cu caracter penal comisa de Basescu ramane...