Liderul PC Dan Voiculescu si-a fluturat ieri pumnul amenintator inspre presa, exprimandu-se senin in favoarea reincriminarii insultei si calomniei, masura
pe care a catalogat-o drept "binevenita".
Fostul patron al unui puternic tru
Liderul PC Dan Voiculescu si-a fluturat ieri pumnul amenintator inspre presa, exprimandu-se senin in favoarea reincriminarii insultei si calomniei, masura
pe care a catalogat-o drept "binevenita".
Fostul patron al unui puternic trust media si-a motivat aprecierea prin faptul ca "este necesara mai multa responsabilitate". Potrivit logicii lui Voiculescu, "este bine" ca insulta si calomnia sa fie incriminate prin Codul penal, daca Romania doreste sa fie o tara europeana. "Romania are nevoie, printre altele, de mai multa responsabilitate. Si pentru ca responsabilitatea nu este un atribut al romanilor, este bine ca el sa fie incriminat prin Codul Penal. De altfel, daca vrem sa fim tara europeana, trebuie sa aplicam practica europeana. Si eu va spun ca in toata Europa, calomnia si insulta sunt pedepsite prin Codul Penal al tarilor europene. Nu poate fi in Romania altfel", a incercat Voiculescu sa convinga audienta.
PD nu e de acord cu calomnia
Pe de alta parte, liderul democratilor Emil Boc a criticat ieri decizia de reincriminare a calomniei si insultei in Codul Penal, sustinand ca acesta este un regres al libertatii de exprimare. "Apreciez ca nimeni nu trebuie sa fie trimis in inchisoare din cauza unei judecati de valoare sau pentru ca a exprimat o opinie diferita de cea a unei anumite persoane", a explicat Boc, precizand ca daca o astfel de fapta ar duce la crearea de prejudicii materiale ori morale asupra persoanei, prejudiciile ar trebui reparate prin angajarea raspunderii civile si nu penale a autorului, potrivit practicii europene.
Abrogarea articolelor privind incriminarea calomniei si insultei este neconstitutionala, potrivit Deciziei 62 din 18 ianuarie a Curtii Constitutionale. Curtea Constitutionala a constatat ca sunt neconstitutionale dispozitiile articolului I, punctul 56 din Legea 278/2006 - privind modificarea si completarea Codului penal.
MediaSind: Presa primeste o noua lovitura
Uniunea Sindicala MediaSind protesteaza impotriva deciziei Curtii Constitutionale de a declara drept neconstitutionala abrogarea infractiunilor de insulta si calomnie, constatand inmultirea atacurilor impotriva libertatii de exprimare, fapt care submineaza drepturile fundamentale ale cetateanului si democratia in Romania. "Dupa proiectul ministrului Justitiei, Monica Macovei, care prevede pedepse cu inchisoarea pentru jurnalisti, dupa Ordonanta DIICOT care da puteri discretionare procurorilor asupra vietii private a cetatenilor, dupa incalcarea prezumtiei de nevinovatie in cazul jurnalistului Sorin Rosca Stanescu, iata ca presa primeste o noua lovitura, la mai putin de o luna de la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana", subliniaza, intr-un comunicat de presa difuzat ieri, presedintele MediaSind, Cristi Godinac. El precizeaza ca organizatia pe care o conduce va cere Federatiei Internationale a Jurnalistilor sa intervina de urgenta la Comisia Europeana si la celelalte structuri decizionale ale UE pentru a stopa aceste actiuni care incalca flagrant valorile democratice europene. MediaSind va analiza si posibilitatea organizarii unor actiuni de protest in fata sediului Comisiei Europene pentru a trage un semnal de alarma fata de pericolul in care se afla dreptul constitutional al cetatenilor de a fi informati. Godinac mai anunta ca MediaSind nu va participa la "simulacrul de dezbatere", organizata de ministrul Justitiei, "pentru a nu legitima astfel abuzul comis prin adoptarea Ordonantei Nr. 131/2007". (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.