Ministrul Finantelor este decis sa nu lase masinile vechi din UE sa intre pe carosabilul romanesc.

Autoritatile vor cauta o solutie de limitare a importului de masini poluante si in cazul, putin probabil, in care taxa de inmatriculare ar fi eliminata, a declarat ieri ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

„Negociem cu UE, dar, sincer, nu stiu care este sursa acestui scandal legat de taxa de prima inmatriculare. Nici un importator de masini second-hand n-a venit sa ne spuna ca e nemultumit. Probabil ca daca o numeam «taxa ecologica» in loc de «de inmatriculare» nu mai deranja pe nimeni", a declarat Vladescu.

Mai multi oficiali UE au sustinut ca taxa este incompatibila cu Tratatul de aderare a Romaniei. Autoritatile romane spun in schimb ca Bruxelles-ul nu a trimis nici un act oficial in care sa acuze acest lucru. „Nu am primit nici macar o singura hirtie de la Comisia Europeana in care sa ne spuna ca au ceva impotriva taxei. Nici un act care sa-i conteste legalitatea, nici un act in care sa atraga atentia Romaniei ca este in situatia de a incalca tratatele UE", a spus Vladescu.

Catalin Doica, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a adaugat ca singurul document venit de la Comisie este o lista de recomandari, data anul trecut, de care s-a tinut deja cont. Taxa de prima inmatriculare auto va fi modificata in doua sau trei luni, a anuntat ministrul Vladescu, precizind ca discutiile cu reprezentantii Comisiei Europene nu s-au finalizat.