Intr-o scrisoare postata pe site-ul Consiliului, CNA afirma ca se confrunta din ce in ce mai mult cu "o situatie regretabila: sentimentele religioase (...), simbolurile credintei si culturii ortodoxe, ale Bisericii insesi sunt tot mai des folosite sa
Intr-o scrisoare postata pe site-ul Consiliului, CNA afirma ca se confrunta din ce in ce mai mult cu "o situatie regretabila: sentimentele religioase (...), simbolurile credintei si culturii ortodoxe, ale Bisericii insesi sunt tot mai des folosite sau manipulate in scopuri comerciale". "Apar clipuri sau reportaje cu vadit caracter publicitar sau chiar electoral in care identificam elementul religios, discursul manipulator, substratul demagogic. Posibilitatile noastre legate de stoparea acestui fenomen sunt limitate. Pana in prezent BOR n-a reactionat. Mai mult, prezenta preotilor la tot felul de <<evenimente>> intens mediatizate, menite sa serveasca imaginea publica a unor personaje controversate, sporeste confuzia si creeaza impresia ca Biserica se lasa folosita", spun membrii CNA, care adreseaza prelatilor apelul de a reactiona "prompt", deoarece este in joc prestigiul Bisericii Ortodoxe, cu atat mai mult cu cat aceasta se afla pe primul loc in topul celor mai credibile institutii din Romania. Tocmai de aceea, apararea BOR este o datorie a intregii societati, cu precadere a Bisericii insesi", se arata in scrisoarea semnata de presedintele CNA, Ralu Filip.
In replica, reprezentantii BOR arata ca reglementarile privind folosirea elementelor religioase in scopuri publicitare cad in atributia CNA si ca, pe de alta parte, limbajul religios le apartine tuturor. "Biserica nu are exclusivitate pe limbajul religios. Oricine se poate folosi de acest limbaj, de simboluri", a declarat purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, pr. Constantin Stoica pentru Mediafax, mentionand in acelasi timp ca problemele mentionate de CNA au fost discutate de mai multe ori de catre reprezentantii Sfantului Sinod, care au emis doua hotarari sinodale in acest sens, in 2003 si in 2005. Potrivit Hotararii de Sinod din anul 2003, membrilor clerului le este interzisa implicarea in politica partizana de partid. Prin aceasta hotarare se recomanda oamenilor politici evitarea transformarii evenimentelor religioase in evenimente de interes personal.
Reprezentantul BOR a mai spus ca, in anul 2005, Sinodul a decis ca aparitiile in presa ale preotilor sa se faca numai cu acordul episcopului locului, tocmai pentru a vedea "daca initiativele de acest fel sunt oportune".
Totodata, Constantin Stoica a apreciat ca CNA ar trebui sa gaseasca solutii pentru ca problemele ridicate sa nu se repete.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.