Bursa de Valori Bucuresti detine actiuni la cinci mari burse internationale. Suma investita este mica, dar permite investitorului sa invete mecanismele acestor piete.

BVB a cumparat, anul trecut, actiunile in valoare totala de 100.000 de euro la cinci burse internationale listate pe propriile piete, printre care New York Stock Exchange (NYSE) si London Stock Exchange (LSE). Desi suma este mica, reprezentantii bursei autohtone apreciaza ca investitia le permite sa inteleaga mai bine aceste piete. „Nu avem participatii importante. Pe linga componenta de investitie, aceste plasamente au fost realizate pentru a cunoaste mai bine modul de guvernare a acestor piete. Totodata, putem sa participam la adunarile generale ale actionarilor. Toate acestea ne vor ajuta sa invatam cum sint administrate alte burse", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al BVB, Stere Farmache.

Investitiile BVB au vizat si actiunile burselor Euronext, Deutsche Börse si OMX. Euronext opereaza bursele din Paris, Amsterdam, Lisabona si din Bruxelles, dar si platforma de tranzactionare pentru instrumente derivate Euronext Liffe din Londra, in vreme ce OMX reuneste pietele din Copenhaga, Stockholm, Helsinki, Reykjavik, Riga, Tallinn si din Vilnius.

Studiu inainte de listare

Actionarii BVB se gindesc si la listarea bursei pe propria piata. Decizia finala depinde insa de rezultatele unui studiu privind oportunitatea si operatiunile pregatitoare necesare pentru aceasta „miscare". Rezultatul studiului va fi adus la cunostinta actionarilor la prima AGA din acest an.

Crestere de 1% Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a incheiat sedinta de ieri in urcare cu aproape 1%, pe un rulaj de 70 de milioane de lei, nivelul maxim al ultimelor doua saptamini. In schimb, titlurile SIF au pierdut avansul din prima parte a zilei, dupa ce majorarea pragului de detinere la 5% a primit aviz negativ de la CNVM.