In ultimii sapte ani a devenit o uzanta ca la fiecare inceput de an criticii si jurnalistii de film sa alcatuiasca un top al celor mai bune filme ale anului precedent. Pentru convulsiva viata a cinematografiei romanesti e o surpriza placuta ca si
In ultimii sapte ani a devenit o uzanta ca la fiecare inceput de an criticii si jurnalistii de film sa alcatuiasca un top al celor mai bune filme ale anului precedent. Pentru convulsiva viata a cinematografiei romanesti e o surpriza placuta ca si anul acesta a iesit lider in clasament tot o productie autohtona. Daca pentru 2005 laurii i-au revenit lui Cristi Puiu datorita "Mortii domnului Lazarescu", pentru 2006, cel mai bun film - "A fost sau n-a fost?" - ii apartine lui Corneliu Porumboiu. Cine n-a apucat sa vada filmul pe ecran mare are ocazia sa asiste la premiera TV a filmului lui Porumboiu, pe 28 ianuarie, orele 20.00, la HBO.
"Am plecat de la emisiunea aia de televiziune (care dezbatea revolutia... - n.n.) si, sincer, nu m-am gandit niciodata ca ar putea iesi un film... pana in vara trecuta", povesteste Corneliu Proumboiu, intr-un interviu acordat HBO, despre filmul sau "A fost sau n-a fost?", votat de critici si presa drept cea mai buna productie a anului cinematografic 2006. "Eu o vazusem in urma cu sase ani si am tot urmarit subiectul asta... Discutau despre revolutie si se oprisera, cumva, in jurul problemei cu 12:08 - continua Porumboiu. La inceput am ras, apoi m-am enervat foarte tare si am inchis televizorul insa mi-a ramas in cap si din cand in cand imi mai revenea in minte. Dar mi-am zis ca n-am sa fac acest subiect niciodata. Si anul trecut i-am vorbit cuiva la Cannes despre asta si mi-am dat seama... Ca exista un film undeva... Si am zis sa-l scriu. Si a mai fost ceva asemanator. De Sfantul Stefan eram acasa si orasul era altfel atunci... Erau multi oameni in varsta iesiti afara si aveau parfumul acela, stii, apa de colonie de dinainte de revolutie, si pantalonii aceia si sepcile... Si parca asa, dintr-o data, am intrat intr-o alta lume. Atunci m-am gandit din nou ca exista o intreaga astfel de lume in Romania. Pe de o parte vreau sa vorbesc despre lumea asta a mea in care traiesc dar despre care stiu ca va disparea curand desi, pe de alta parte, stiu ca esentialul nu va disparea. Am sentimentul asta contradictoriu... Cam asta a fost istoria subiectului".
In topul final, organizat de catre Agentia Champions, Independenta Film si www.videofil.ro pe baza voturilor criticilor de film si a jurnalistilor de specialitate care au analizat cele 193 de premiere ale anului trecut, au mai intrat, in ordine descrescatoare: "Volver" (Spania, 2006; regia Pedro Almodovar), "Match Point" (SUA, 2005; regia Woody Allen), "Munich" (SUA, 2005; regia Steven Spielberg), "Whisky" (coproductie, 2004; regia Juan Pablo Rebella si Pablo Stoll), "The Departed" (SUA, 2006; regia Martin Scorsese), "Cache" (coproductie, 2005; regia Michael Haneke), "United 93" (SUA, 2006; regia Paul Greengrass), "Children of Man" (coproductie, 2006; regia Alfonso Cuaron) si "Borat" (SUA, 2006; regia Larry Charles). Pe locurile 11-15 s-au situat, "Brokeback Mountain", "Hartia va fi albastra", "Good Night and Good Luck Brockeback Mountain", "De battre mon coeur s'est arrete", "Crash".
Cele mai bune filme ale anului trecut vor rula in cadrul unei retrospective (2-8 februarie), la Cinema Studio din Bucuresti. Evenimentul va incepe cu o seara de gala la care vor fi invitate 300 de personalitati din toate domeniile - actori, regizori, distribuitori, producatori, vedete TV, dar si VIP-uri din domeniul presei, culturii, sportului si al afacerilor. Pentru alcatuirea topului dedicat filmului romanesc si topul videofililor inca se mai aduna voturi (amanunte la www.videofil.ro). (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.