Urmariti de o multime de curiosi, 20 de adoratori s-au adunat langa ruinele templului pentru o celebrare organizata de Ellinais, (un grup din Atena vechi de un an, care organizeaza campanii pentru renasterea practicilor religioase antice din era cand
Urmariti de o multime de curiosi, 20 de adoratori s-au adunat langa ruinele templului pentru o celebrare organizata de Ellinais, (un grup din Atena vechi de un an, care organizeaza campanii pentru renasterea practicilor religioase antice din era cand Grecia era un adevarat izvor al educatiei si filosofiei).
Grupul a ignorat interdictia Ministerului Culturii, care a declarat, pentru protejarea monumentului, ca situl nu poate fi centrul nici unei activitati organizate. Insa, pentru ca participantii nu au patruns in templu (care este de altfel inchis), oficialii nu au intervenit pentru oprirea ceremoniei.
Imbracati in costume antice, paganii s-au asezat langa columnele corintiene ale templului si au recitat imnuri in care Zeus din Olimp era denumit "Rege al zeilor si motor al tuturor lucrurilor" si in care se cerea pacea lumii.
"Mesajul nostru este despre pacea in lume si despre un stil de viata ecologic, in care oricine are dreptul la educatie" a declarat Kostas Stathopoulos, unul dintre cei trei "inalti preoti" care au supravegheat ceremonia in cadrul careia s-a celebrat casatoria intre Zeus si Hera, zeita iubirii si a casatoriei.
Pentru greci, ecologia era fundamentala, a declarat Stathopoulos dupa ce o preoteasa, cu mainile ridicate spre cer l-a rugat pe Zeus "sa aduca ploaia pe planeta".
Un vestitor cu o sulita de metal pe care se impleteau doi serpi sculptati a anuntat inceperea ceremoniei, inainte ca preotii imbracati in robe rosii si albastre sa elibereze doi porumbei ca simbol al pacii. Un alt preot a turnat intr-un vas de arama vin si ierburi, in timp ce un cor de barbati si femei intona imnuri. "Cantecele noastre vorbesc despre fratia oamenilor si nu despre o natiune anume" a mai explicat un alt preot Giorgos Alexelis.
Pentru organizatori, care urmeaza un calendar care porneste de la prima Olimpiada din anul 776 i.H., ceremonia a fost mult mai mult decat o simpla imitatie. "Noi suntem greci si cerem Guvernului sa ne dea dreptul sa ne folosim templele" a declarat si preoteasa Doreta Peppa.
Grupul Ellinais a fost fondat anul trecut si are 34 de membri oficiali, in majoritate intelectuali, printre care se numara si avocati. A reusit sa castige in Justitie recunoasterea acestei religii antice grecesti si a cerut Guvernului sa inregistreze birourile lor ca lacasuri de cult, astfel incat sa poata oficia casatorii si alte ritualuri.
Crestinismul a dominat in Grecia in secolul al VI-lea, dupa convertirea imparatului Constantin. Imparatul Theodosius a anihilat ultimele vestigii ale zeilor olimpieni dupa ce a anulat Jocurile Olimpice in anul 394 A.D. Se pare ca au mai existat totusi adunari mici, izolate, in secolul al IX-ea.
Majoritatea grecilor sunt botezati crestin ortodox, iar Biserica a considerat aceste practici antice religioase ca pagane. Oficialii Bisericii au refuzat intotdeauna sa asiste la ceremonia de aprindere a flacarii olimpice care are loc inainte de Jocuri, pentru ca atunci este invocat Apollo, zeul Soarelui.
Spre deosebire de religiile monoteiste ale Crestinatatii, religiile antice au foarte putine indrumari scrise, insa se stie ca zeii ii lovesc pe muritorii foarte mandri sau care ii sfideaza - de fapt, aceasta idee este o tema recurenta in tragedii ca Euripide sau alte scrieri antice. "Noi nu credem in dogme, ca alte religii, noi credem in libertatea mintii" a declarat Stathopoulos.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.