O fetita din Panciu, in varsta de 8 ani, a murit din cauza unei viroze respiratorii infectioase, iar autoritatile locale au inchis, ieri, toate scolile din oras, pentru dezinfectie si igienizare.
Fetita, D.M., eleva in clasa a II-a la Scoala Generala nr. 1, a murit, joi, la doar cateva ore de la internare, la Spitalul Judetean "Sfintul Pantelimon" din Focsani, transmite corespondentul Mediafax. Directorul scolii a luat imediat masura dezinfectiei cladirii, iar Autoritatea de Sanatate Publica Vrancea si Primaria Panciu au decis, ieri, sa inchida, in acelasi scop, toate unitatile de invatamant, timp de trei zile. "Am informat conducerea Inspectoratului Scolar si pe cea a ASP Vrancea despre incident si am dispus masuri urgente de igienizare a scolii. Am cerut o situatie cu numarul elevilor care acuza diverse afectiuni si am dispus trimiterea acasa a peste 60 de elevi. Ulterior, impreuna cu autoritatile locale am luat decizia de a inchide scoala timp de trei zile", a declarat prof. Ifrim Anicai, directorul Scolii Generale nr. 1 din Panciu. La randul sau, adjunctul sefului ASP Vrancea, dr. Vasile Costin, a anuntat ca moartea fetitei a fost cauzata de o bronhopneumonie netratata la timp. "Decesul fetitei este urmare a unei viroze infectate. Practic, din cauza neglijentei parintilor de a duce fata la medic, aceasta viroza s-a transformat intr-o bronhopneumonie care a dus la decesž, a precizat medicul.
Primarul orasului Panciu, Ion Petre, a spus si el ca in oras este inregistrat un numar "alarmant de marež de copii care acuza probleme respiratorii. De asemenea, ASP Vrancea a dispus suspendarea cursurilor pentru trei zile si la Scoala generala cu clasele I-VIII din localitatea Tifesti, din aceleasi considerente. "Am luat decizia de a intrerupe cursurile pentru trei zile si la scoala din localitatea Tifesti, deoarece mai mult de o treime din elevii acestei scoli nu frecventeaza cursurile pentru ca sunt bolnavi.
Infectii peste nivelul maxim sezonier
Numarul cazurilor de infectii acute ale cailor respiratorii si pneumopatii a depasit nivelul maxim sezonier in aproape o treime din judete, potrivit datelor prezentate in Buletinul Informativ al Centrului National de Referinta pentru Gripa din In-stitutul Cantacuzino. Potrivit raportarilor din unitatile-santinela in ultima saptamana numarul cazurilor de infectii acute ale cailor respiratorii superioare (IACRS) a crescut cu 73%, pneumopatiile - cu 68%, iar cazurile de gripa cu 15%.
Lipsa sau numarul redus de cazuri investigate in laborator fac imposibila o evaluare corecta a evolutiei gripei in Romania, precizeaza sursa citata. In Bucuresti, indicatorul referitor la gripa clinica a crescut la 50 de cazuri la 100.000 de locuitori, IACRS a scazut la 2.036 la 100.000 de locuitori, iar pneumopatiile acute au crescut la 416 la 100.000 de locuitori. Numarul de consultatii pentru cazuri de infectii respiratorii acute a crescut cu 20% in cazul adultilor, cu 25% la persoanele in varsta. Totodata, numarul de internari in spitalele de boli infectioase pentru IACRS a crescut cu 12%, pentru pneumopatii cu 10%, iar numarul de concedii medicale de scurta durata a crescut la 90.