East Capital vizeaza dublarea investitiilor pe piata romaneasca, la aproape 200 de milioane de euro.

Compania de administrare a fondurilor East Capital are in vedere, pentru perioada urmatoare, dublarea valorii investitiilor pe piata romaneasca la aproape 200 de milioane de euro si achizitii de pachete de actiuni la companiile listate, precum si la cele nelistate.

East Capital este prezenta pe piata romaneasca din anul 2002 si a investit 115 milioane de dolari (90 de milioane de euro) in 25 de firme listate. „Vom continua sa investim in Romania, care ofera perspective foarte bune de investitii in perioada urmatoare aderarii.

Unde se vor duce banii

Cresterea cererii interne si a puterii de cumparare, precum si avansul creditului de consum sint premise pentru dezvoltarea viitoare a tarii", a declarat Peter Hakansson, presedintele East Capital, cu sediul in Stockholm.

El a mentionat ca fondurile administrate de East Capital vizeaza in special companiile listate, din domeniile petrolier, imobiliar, turism, retail, dar, in functie de oportunitati, investitiile pot sa cuprinda si alte sectoare. „Bursa romaneasca are o capitalizare foarte redusa, de doar 21 de miliarde de euro, fiind listate un numar mic de companii. O data cu inmultirea numarului de companii listate, cu capitalizarea bursei si cu cresterea ofertelor publice initiale, piata de capital va fi mai atractiva", a afirmat Hakansson. El a adaugat ca listarea Fondului Proprietatea ar putea duce, de asemenea, la cresterea atractivitatii pietei.

„In prezent sint actiuni la BVB care au preturi atractive, dar exista si actiuni relativ scumpe, cum ar fi cele ale bancilor, care sint cu mult peste nivelul bancilor din zone apropiate precum Serbia si Turcia. Din acest motiv nu ne intereseaza investitiile in acest segment", a mai spus Hakansson.

Un nou fond mutual

Planurile East Capital privind piata romaneasca cuprind si lansarea unui fond de investitii administrat de companie, pentru a oferi oportunitati investitorilor romani.

„Am discutat deja cu Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, care ne-a spus ca putem intra usor pe piata romaneasca. Procedurile sint insa mai complicate, si din acest motiv ar putea sa treaca o perioada mai lunga de timp pina vom lansa acest fond in Romania. Nu putem da o data exacta, poate fi anul acesta sau mai tirziu, e greu sa estimam momentul", a adaugat Bogdan Popescu, director de distributie in cadrul East Capital. El a mentionat insa ca 3% din fond vor fi alocate investitorilor din tara noastra.

In Romania, East Capital detine actiuni la companii precum Petrom - 0,3%, Impact - 7,43%, Comvex - 7,52%, Dafora - 4,5%, Flamingo - 0,73%, Prodplast - 4,44%, precum si la societatile de investitii financiare (SIF), unde are in proprietate participatii de cite 1%.