Desi Partidul Radical a obtinut 29% dintre voturile sirbilor si s-a declarat in prima faza invingator in alegeri, Serbia ar putea fi totusi condusa de o alianta a partidelor democratice.

Pe locul al doilea in alegerile parlamentare
Desi Partidul Radical a obtinut 29% dintre voturile sirbilor si s-a declarat in prima faza invingator in alegeri, Serbia ar putea fi totusi condusa de o alianta a partidelor democratice.

Pe locul al doilea in alegerile parlamentare de duminica s-a clasat Partidul Democrat al presedintelui Boris Tadic, care a obtinut 23% dintre sufragii, urmat de Partidul Democratic al Serbiei, al premierului Vojislav Kostunica, cu 17%. Gruparea liberala G17 a primit si ea 7%, Partidul Socialist al fostului presedintel Milosevic 6%, Partidul Liberal 5%, in vreme ce partidele minoritatilor vor ocupa si ele citeva locuri in parlament.

Chiar daca ultranationalistii condusi de Tomislav Nikolic (in lipsa presedintelui Vojislav Seselj, judecat pentru crime de razboi la Haga) au obtinut cele mai multe voturi, este putin probabil ca vor ajunge la guvernare. Celelalte partide nu se arata deschise spre o alianta cu partidul extremist, sustinator al unei pozitii anti-UE.

Alianta democratilor

Mai probabila este o alianta intre Partidul Democrat si Partidul Democrat Sirb, la care sa se adauge unul sau mai multe dintre celelalte partide liberale.

De altfel, aceasta este si varianta preferata de Bruxelles. Ministrii de externe ai statelor UE, reuniti ieri in capitala belgiana, au lansat un apel de sustinere a unui guvern format din partidele lui Tadic si Kostunica.

Trecutul relatiilor dintre presedintele si premierul sirb sint destul de tumultuoase. Desi a participat la infiintarea Partidului Democrat alaturi de fostul premier asasinat Zoran Djindjic, Kostunica nu s-a inteles cu partenerii sai, formind apoi Partidul Democrat al Serbiei.

Kostunica este mai nationalist decit Tadic si mai euro-sceptic. In plus, cei doi au avut dezacorduri mari pe tema predarii lui Ratko Mladic, acuzat de crime de razboi, la Haga. Tadic a sustinut intotdeauna luarea unor masuri mai brutale pentru prinderea acestuia, de teama represaliilor UE (de altfel, incapacitatea guvernului de la Belgrad de a-l prinde pe Mladic a fost motivul pentru care UE a suspendat, in 2006, negocierile de aderare cu Serbia).

Nationalistii

Insa principalul interes al lui Kostunica ramine evitarea independentei Kosovo. Atita timp cit Tadic nu va renunta la pozitia exprimata inainte de alegeri, si anume ca nu este de acord cu independenta provinciei, o alianta intre partidele democrate este posibila.

Chiar daca este considerata improbabila, o alianta intre partidul lui Kostunica si Partidul Radical este si ea posibila. Aceasta ar reprezenta cel mai bine preferintele electoratului, dar ar indeparta Serbia de un viitor european.

Deocamdata, impas

Inca este devreme pentru a se sti cine va guverna Serbia. Totusi, luni se stia sigur ca Radicalii nu vor primi mandatul de formare a unui guvern.

Liderul ultranationalistilor, Tomislav Nikolic, a declarat ca asteapta esecul partidelor democratice, care nu vor fi capabile sa formeze o coalitie.

Negocierile de formare a unui guvern vor fi complicate si de prezentarea recomandarilor trimisului ONU, Marti Ahtisaari, pentru statutul Kosovo. Aliantele s-ar putea reconfigura si in functie de aceste concluzii, care sint asteptate cel mai devreme saptamina aceasta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.