Partidele prooccidentale au obtinut si ele o victorie, in sensul ca Partidul Democrat al lui Boris Tadici si-a dublat numarul de deputati in Parlament, urmat de formatiunea premierului Vojslav Kostunita. Miscarea ministrului de Externe Vuk Draskovici
Partidele prooccidentale au obtinut si ele o victorie, in sensul ca Partidul Democrat al lui Boris Tadici si-a dublat numarul de deputati in Parlament, urmat de formatiunea premierului Vojslav Kostunita. Miscarea ministrului de Externe Vuk Draskovici n-a reusit sa treaca pragul electoral de 5%. Desi au castigat cele mai multe voturi, (28%) nu exista certitudinea ca radicalii vor putea forma un Guvern. Pentru a fi considerati invingatori, nationalistii lui Vojislav Seseli - judecat de Tribunalul de la Haga pentru crime de razboi - ar trebui sa depaseasca pragul psihologic de 30% care le-ar fi permis sa intruneasca conditiile pentru formarea unui nou guvern. Democratii lui Tadici au obtinut 22,6 procente, iar Coalitia Populara de centru-dreapta, condusa de premierul Vojislav Kostunita a primit 16,3 la suta din sufragii, conform rezultatelor partiale. Presedintele Boris Tadic a salutat rezultatele obtinute de partidele proeuropene si a anuntat ca negocierile legate de formarea unui nou guvern urma sa inceapa ieri. Rezultatele scrutinului au inselat asteptarile UE si ale SUA, care doreau ca alegerile sa duca la formarea unui guvern proeuropean alaturi de care sa se poata decide soarta provinciei Kosovo. De altfel, ministrii comunitari de Externe urmau sa dezbata ieri noua strategie de abordare a relatiilor cu Serbia. Problema proviniciei Kosovo va continua sa domine scena politica din Serbia. Nici o formatiune sarba nu este in favoarea declararii independentei provinciei, ceruta cu insistenta de populatia majoritar albaneza. Duminica, presedintele Putin a reafirmat ca Moscova considera drept inacceptabila impunerea unei decizii privind statutul provinciei Kosovo din exterior. Rusia pretinde ca recunoasterea independentei Kosovo ar putea crea un precedent periculos pentru alte regiuni separatiste, printre care Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.