Politia Rutiera va modifica testele de examinare pentru redobindirea permiselor de conducere suspendate.

Noul Cod rutier a fost readus in discutie, ieri, la Inspectoratul General al Politiei Romane, care a anuntat modificarea chestionarelor pentru examinarea in vederea redobindirii permisului de conducere suspendat. „Doar 15% dintre cei care au sustinut examenul pentru redobindirea permisului l-au promovat. Asta inseamna ca ori au fost slab pregatiti, ori testele au avut un grad de dificultate ridicat", a declarat chestorul Gheorghe Popa, adjunct al sefului IGPR.

Separate pe categorii

Directorul Directiei Politiei Rutiere, Dumitru Jianu, a completat ca noile teste vor fi gata in scurt timp si vor fi aplicate celor care urmeaza sa dea examen in aceasta perioada. Acestea vor fi separate pentru posesorii de permis categoriile A si B, testele actuale avind intrebari amestecate din ambele categorii.

Potrivit lui Liviu Malureanu, ofiter de presa de la Directia Politiei Rutiere, „intrebarile de genul «cite puncte vor fi suspendate in situatia in care…» vor fi scoase din chestionare, pentru ca sint intrebari care-i privesc mai mult pe politisti. Ele vor fi inlocuite cu intrebari care vizeaza regulile de circulatie ori regulile de efectuare a manevrelor in timpul conducerii".

Soferii care au permisul de conducere suspendat din cauza punctelor acumulate sustin examenele in localitatea de domiciliu, iar chestionarele cuprind 15 intrebari. Cei examinati trebuie sa raspunda corect la cel putin 13 intrebari. Testarea este gratuita.Obligatiile politistului

Codul rutier ar putea suferi in continuare modificari, spun sefii Politiei, pentru ca el cuprinde in continuare unele neclaritati, cum ar fi, de pilda, intelegerea amiabila in cazul accidentelor usoare, neaplicata nici pina azi.

Sefii Politiei au tinut sa aminteasca unele dintre obligatiile agentului de circulatie. In cazul in care va face semn sa opriti (cu bratul, pe timp de zi, si cu bastonul reflectorizant pe timp de noapte), el este obligat sa aleaga un loc care sa nu incurce circulatia. Politistul trebuie sa fie politicos, sa se prezinte si sa explice motivul opririi. In caz contrar, el poate fi reclamat. Controlul de rutina este interzis.