Fostul consilier al presedintelui Traian Basescu si liderul Fundatiei pentru o Societate Deschisa (FSD), Renate Weber, vede o premiera in invitatia Ministerului Justitiei - initiatorul actului normativ criticat - pentru o discutie lamuritoare cu ONG
Fostul consilier al presedintelui Traian Basescu si liderul Fundatiei pentru o Societate Deschisa (FSD), Renate Weber, vede o premiera in invitatia Ministerului Justitiei - initiatorul actului normativ criticat - pentru o discutie lamuritoare cu ONG-urile pe acest subiect. "MJ invita acum cateva organizatii neguvernamentale la o intalnire pentru lamurirea tuturor aspectelor in discutie. Din nou, asistam la o premiera care demonstreaza dispretul fata de prevederile legale si bunele practici in legatura cu transparenta actului decizional. Daca pentru intelegerea si aplicarea corecta a unui act normativ este necesara o intalnire cu reprezentantii MJ, atunci intrebarea legitima este cand va organiza ministerul astfel de intalniri cu toti cei care trebuie sa respecte ordonanta, adica toti magistratii, toti avocatii si, in general, toata populatia din Romania?", se intreaba Renate Weber, citata de Mediafax, care il critica pe initiatorul actului normativ pentru ca a decis organizarea dezbaterii dupa adoptarea sa si nu inainte.
Weber solicita demisia lui Kovesi
Renate Weber a cerut demisia procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, pentru interpretarile "jenante" si "inadmisibile" ale unor notiuni din OUG 131 din 2006 care modifica Legea DIICOT si pentru declaratiile referitoare la biletul premierului catre Basescu. "Consider ca, avand in vedere interpretarile si declaratiile de presa din ultimele zile ale procurorului general, doamna Laura Codruta Kovesi ar trebui sa isi prezinte demisia. In totala contradictie cu exemplele oferite de MJ in sustinerea OUG 131/2006, doamna Kovesi a venit cu propriile interpretari, jenante si demonstrand necunoasterea legii, privind ceea ce se intelege prin sisteme informatice, anume case de marcat, bancomate, memory-stick-uri", precizeaza Renate Weber. Ea a mai criticat MJ si pentru doua afirmatii referitoare la statutul procurorilor, ambele apartinand institutiei. Astfel, Weber considera ca teoria MJ conform careia, in prezent, procurorii sunt independenti "pentru ca asa prevede legea" este contrazisa de Constitutia Romaniei, care, la articolul 132, spune ca procurorii "isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justitiei". Renate Weber mai critica si pozitia MJ potrivit careia toate criticile la adresa Ordonantei 131 instituie o prezumtie de abuz in sarcina procurorilor. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.